Glasögon med filter

Ett filter i glasögonen innebär att oönskat ljus sorteras bort när det passerar glaset, innan det når ögonen. Rätt filter gör att du både ser bättre och skyddar ögonen mot skadligt ljus.

Ljus är helt nödvändigt för att vi ska kunna se. Däremot kan även visst ljus vara skadligt för ögonen och över tid bidra till sjukdomar.

När vi blir äldre ökar behovet av ljus för att se bra och problem med bländning ökar. Samtidigt sitter vi allt med framför skärmar som avger ett blått ljus som både kan vara ansträngande för ögonen och skadligt i längden.

Därför finns det många anledningar att faktiskt fundera på om du inte borde ha filter i dina glasögon.

Filtertestset för glasögon

Här får du även lära dig lite mer om skillnaden mellan filtersolglasögon och vanliga solglasögon.

Skillnad mellan filtersolglasögon och vanliga solglasögon

Den skillnad som du förmodligen upplever direkt mellan ett par vanliga solglasögon och ett par solglasögon med filter är att det är ljusare.

Filtrets uppgift är inte att ta bort ljus som ljus. Det är det skadliga UV-ljuset och blåljuset det vill år. Samtidigt kan det släppa igenom mer av det ofarliga ljuset.

Med mer ljus kommer du att se bättre. Särskilt tydligt blir det när ljusnivån går ned eller om du växlar mellan soldränkta och skuggiga miljöer.

Blåljusfilter får ögonen att slappna av

Mängden blått ljus från LED-ljuskällor har ökat kraftigt på senare år. LED-ljuset kommer från att från mobil- och dataskärmar, gatubelysning och bilarnas strålkastare.

Ett filter kan ta bort olika grader av det blåa ljuset, vilket gör att du anstränger ögonen mindre. Långa dagar framför en skärm kan ge huvudvärk och trötthet. Något som reduceras med rätt filter.

En annan bieffekt är att blåljuset stör produktionen av melatonin (sömnhormonet). Vilket är ytterligare ett skäl till att skaffa terminalglasögon med filterglas.

Glasögon för bättre mörkerseende

Det finns glasögon som kan förbättra mörkerseendet. Det handlar om att förstärka kontrasten, vilket man gör med hjälp av ett gult filter. Vi har olika varianter som kan vara till hjälp om du till exempel tycker att det börjar bli besvärligt att köra bil när det skymmer.

När man blir äldre försämras mörkerseendet. Dels kommer det in mindre ljus i ögat och det blir även svårare att ställa om från ljus till mörker.

När det börjar skymma minskar kontrastseendet, vilket gör att du får svårare att urskilja objekt mot dess bakgrund. Problemen ökar gradvis när man blir äldre eftersom mindre ljus tar sig in i ögat.

I tillägg till det kan man få problem med bländning. Framförallt är det även här som LED-ljuset är en bov i dramat.

Att använda ett par vanliga solglasögon är inte optimalt. För det första kan det bli besvärligt om man plockar bort ytterligare ljus när det redan är mörkt.

För det andra är det ju bara det störande ljuset som du vill få bort.

Gulfilter för bättre kontrast

Lösningen kan vara kontrasthöjande gulfilter. På Syn Ögonklinik kan vi hjälpa dig med gulfilter på olika sätt.

En möjlighet att köpa ett par så kallade hangons eller covers är filterglas som du hänger ovanpå dina vanliga glasögon för att ta bort blåljus och våglängder som stör dig. Är det just vid bilkörning om kvällen du har problem så kan du köpa ett par covers och ha i bilen.

glasögon för bättre mörkerseende med gulfilter

Vi kan även göra slipade glasögon för just din styrka med gulfilter i. Då har du alltid skyddet på dig.

Från vår leverantör Multilens har vi många specialprodukter att välja bland.

Läsglasögon för skönare läsning

Vi har även läsglasögon med gulfilter i. En del upplever att det är svårt att se vid läsning och att det inte hjälper att ha starkare ljus. Då kanske det är just bländningen som är problemet och lösningen är ett par läsglasögon med gulfilter. Även om du inte upplever problem så tycker många att gulfilter i läsglasögon gör det enklare att slappna av i ögonen.

Vi har färdigslipade läsglasögon med gulfilter i som du kan komma in och prova. Men vi kan även hjälpa dig med glas som är slipade efter just dina styrkor.

Polariserande och fotokromatiska glas

Polariserande glas har du för att ta bort reflekterat ljus, vilket är bra om du drabbas av bländning.

Ett fotokromatiskt glas blir mörkare i starkt solljus och ljusare när det inte är så mörkt. Det gör att det blir bekvämt för ögonen och att du kan använda dina filtersolglasögon oftare.

Flera olika filter går att kombinera i samma glas. Du behöver alltså inte välja det ena eller det andra.

Kom förbi och prova eller få råd

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss eller komma in i butiken för att få råd och prova filter som vi har inne. Är det dags att kolla synen kan du även boka tid hos vår optiker online.

Translate »