Välj en sida

Blefarit (ögonlocksinflammation)

Kronisk ögonlockinflammation eller blefarit är en vanlig orsak till torra ögon. Sjukdomen kan inte botas, men kan däremot behandlas och kontrolleras. Ju tidigare desto bättre.

Ögonlocken har väldigt viktiga funktioner för att hålla ögat friskt. Därför sitter ofta orsaken, eller delar av orsaken, till torra ögon i ögonlocken. En väldigt viktig funktion är att försörja tårfilmen med fett (lipid) som är det yttersta lagret. Utan fettet avdunstar tårvätskan.

Fettförsörjningen kommer från dom så kallade meibomska körtlarna. Totalt har man 60-70 stycken meibomska körtlar, runt 40 stycken på den nedre ögonlockskanten och 30 på den övre.

En inflammation i ögonlocken kan göra att körtlarna tappar i funktion eller helt slutar producera fett. Utan fett finns det inget som håller vattenlagret i tårfilmen på plats. Det är orsaken när ögonläkaren säger att “tårfilmen spricker upp”.

Meibomska körtlarna och hur dom täpps till av blefarit

En tårfilm som spricker upp innebär olika problem. Bland annat blottas hornhinnan när den skyddande tårfilmen försvinner. Det gör att ögat blir känsligt för väder och vind. Hornhinnan är nämligen den del av kroppen som har absolut störst koncentration av nerver och är väldigt känslig.

Lite motsägelsefullt kan det innebära att hjärnan tolkar det som att du måste blinka mer för att producera med tårvätska. Därmed kan ögonen båda kännas torra och rinna av samma grundorsak.

Behandling av blefarit och ögonlockskanterna

Körtlarna är kort sagt väldigt viktiga för en bra tårfilm och därmed ett fungerande och friskt öga. Även om blefarit är kroniskt och inte går att bota är det viktigt att kontrollera sjukdomen och lindra besvären.

Det första är att ta reda på hur dina meibomska körtlarnas fungerar. Om det finns en produktion gäller det att förbättra den och ge körtlarna möjlighet att producera fettet genom att ta hand om sina ögonlockskanter.

Råden är vanligtvis att värma ögonlocken och massera dom. Det är visserligen inte fel, men inte särskilt exakt. Fingertopparna är mjuka och stora i jämförelse med dom små körtlarna.

Därför har vi en rutin där man lär sig exakt hur ögonlocken ska värmas upp och masseras med bomullstops.

Det ger ett långsiktigt mycket bättre resultat, men ställer högre krav på tekniken. Dels är rätt teknik viktig för resultatet, men även för att inte skada ögat.

På Syn Ögonklinik har vi en kurs i vår grundläggande behandlingsrutin Eye-Spa som patienten utför själv hemma. Du kan läsa mer om Eye-Spa här.

Vi säljer även flera olika produkter på kliniken som hjälper dig att behandla blefarit.

För att få behandling och av din blefarit börjar du med en noggrann undersökning hos vår ögonläkare. Vid besvär med torra ögon är det ofta flera faktorer som samverkar.

Besvären kommer och går

Många som tar kontakt med oss berättar hur problemen kan försvinna. Ibland blir det bättre av sig självt och en del efter att ha varit i kontakt med vården.

Problemet är att det kommer tillbaka och många gånger blir det värre med åren. Det är en ganska vanlig beskrivning av hur det normalt sett blir bra efter en jobbig period, men att det nu gått över till ett varaktigt tillstånd, vilket gör att man söker vård.

Du behöver inte vänta med att boka tid till ögonläkaren om det tillfälligt har blivit bättre. Vi tar emot dig och undersöker bakgrunden till dina besvär för att långsiktigt ta hand om dina ögonlockskanter.