Välj en sida

Rengöring av ögonlockskanterna genom Eye-Spa

Eye-Spa är vår grundläggande rutin för att massera ögonlockskanterna och att göra rent ordentligt efteråt. Behandlingen utförs av patienten själv hemma, men vi lär ut hur du ska göra på kliniken.

Kroniska inflammationer i ögonlockskanten (blefarit) eller dåligt fungerande fettproducerande körtlar (MGD) gör att tårfilmen inte fungerar som den ska. Tårfilmen spricker upp för tidigt och kan inte kan utföra sina viktiga uppgifter att ta hand om och skydda den mycket känsliga hornhinnan.

Orsaken till, eller åtminstone en viktig faktor till, torra- eller rinnande ögon sitter ofta i ögonlockskanten. Det är viktigt att massera och rengöra ordentligt efteråt för att få igång produktionen av fettlagret som krävs för att tårfilmen ska hålla ihop mellan blinkningarna.

Eye-Spa jämfört med generella råd

Generella råd som ofta ges att värma ögonlocken, massera och rengöra är inte felaktiga i sig, men är sällan tillräckligt för den som har stora besvär. Då krävs det betydligt noggrannare intruktioner eftersom det inte är helt enkelt att få till. Det gäller att massera på rätt ställe, med lagom kraft, utan att riskera att skada ögat.

Rengöring av nedre ögonlocket med eye-spa

Därför håller vi en kurs på kliniken. Vid kurstillfället får du först en teoretisk genomgång av tårsystemet och vad det är som orsakar dina besvär. Därefter ges noggranna instruktioner enligt vår rutin. Sedan får du själva prova att få till tekniken och hjälp att se att det blir rätt.

Inför kursen får du en lista med enkel utrustning som är bra att köpa hem för att komma igång direkt efter kursen. Men det är ingenting du behöver ta med dig till kliniken.

Vem kan komma till kursen?

Kursen i Eye-Spa är något vi rekommenderar till våra patienter som vi har undersökt och som vi ser behöver behandlingen. Därför börjar du med att boka in en grundläggande ögonläkarundersökning där du får veta hur dina ögon mår.

Ibland krävs det inledande behandlingar för patienter innan det är lämpligt att börja med Eye-Spa. Det är ofta stor skillnad på patientens upplevda besvär och det ögonläkaren kan se. En patient som upplever stora besvär kanske har små skador, eller tvärtom. Det finns många faktorer som kan ge torra ögon och därför kan vi inte bara gå på patientens symptom.

För att komma till ögonläkaren är det bara att ringa oss och boka en tid. Du behöver ingen remiss och vi har inget avtal med landstinget.

Eye-Spa i kombination med andra behandlingar

Eye-Spa är ofta en av flera olika insatser som görs för torra ögon. Vad som gäller för varje patient beror dels på graden av besvär. Men det är också viktigt att se till patientens motivation att själv genomföra behandlingen.

För att Eye-Spa ska ge bra resultat krävs det att rutinen genomförs regelbundet och långsiktigt. Det är viktigt att hålla göra rutinen enligt läkarens rekommendation och vara medveten om att resultatet kommer successivt.

En del patienter kan ha problem att få till rutinen på rätt sätt. Det krävs att man är relativt stadig på hand och kan se bra på nära håll.

Fördelen är att det är att Eye-Spa efter kursen inte kostar någonting utöver tiden man offrar, vilket kan vara en viktig faktor. Behandlingar som utförs av ögonläkare eller en assistent på kliniken kostar naturligtvis betydligt mer.