Välj en sida

Rosacea i ögonen (okulär rosacea)

När hudsjukdomen rosacea drabbar ögonen kallas det okulär rosacea innebär att hudsjukdomen rosacea i ögonen. Det är en relativt vanlig bakomliggande orsak för patienter som besöker oss med torra ögon eller andra tillstånd i yttre ögat.

När rosacea, som är en kronisk hudinflammation, blossar upp kan det även drabba ögonen. Rosacea kan även utvecklas enbart i ögonen.

Det är vanligt att patienter som har rosacea och besöker oss för torra ögon aldrig besvärats särskilt mycket av sin hudsjukdom. En del vet inte ens om att dom har den innan undersökningen hos ögonläkaren.

Ögonläkaren kan starkt misstänka att du har rosacea, men kommer förmodligen att be dig gå till en hudläkare för att ställa diagnosen.

Däremot är det ögonläkaren som kommer att ge dig behandling för okulär rosacea och relaterade problem som specialist på sjukdomar som drabbar det yttre ögat.

Blefarit (kronisk ögonlocksinflammation) är en vanlig följd hudsjukdomen. Olika sjukdomar och tillstånd som leder till torra ögon har många gånger en koppling till varandra.

På kliniken för torra ögon får du hjälp att ta hand om dina ögonlockskanter och kontrollera blefarit.

Symptom på rosacea i ögonen

Symptomen på okulär rosacea sammanfaller till stor del med symptom på torra ögon och patienter har ofta ett eller flera av dessa:

  • Kliande ögon
  • Brännande eller stickande känsla
  • Återkommande vaglar
  • Röda ögon och synliga blodkärl
  • Ljuskänslighet
  • Röda och svullna ögonlock
  • Känsla av att man har något i ögat
  • Dimsyn
  • Rinnande ögon (ja, rinnande ögon kan vara symptom på torra ögon)

Undersökning av okulär rosacea

Har du hudrosacea är det motiverat att göra en undersökning hos ögonläkaren för att se att det inte ögonen drabbats.

Ju tidigare du lär dig ta hand om dina ögonlockskanter, ju bättre förutsättningar har du för att behandlingen ska bli effektiv och att du slipper besvär.

Du är alltid välkommen att boka tid hos vår ögonläkare utan remiss.

Kontakt & tidsbokning

Tidsbokning till ögonläkare är enbart på telefon.

Du är välkommen att ringa oss under klinikens öppettider, eller skicka oss ett meddelande via formuläret så hör vi av oss så snart vi kan.

 

031-713 98 31

kontakt@medicinskoptik.se

5 + 10 =