Välj en sida

Tårfilmen och meibomska körtlarna

Tårfilmen och dom meibomska körtlarna spelar en nyckelroll för ett fungerande yttre öga. Grundläggande kunskap om tårskiktet gör det enklare att förstå hur man förebygger och behandlar besvär med torra ögon. Framför ögat ska vi ha en tårfilm, den dras ut över ögat i samband med blinkningen. När den inte håller ihop och spricker för tidigt blir det problem.

Tårfilmen har tre skikt av olika tjocklek och ofta ligger problemen i det yttersta skiktet som produceras av dom meibomska körtlarna. Vi kommer strax till det. Tårfilmen har viktiga funktoner Längst in mot ögat ligger mucinskiktet, vars uppgift är att “kleta fast” tårfilmen mot ögat. Produktionen av mucin sker i gobletcellerna i bindhinnan. Den är viktig för att tårfilmen ska fästa på rätt sätt och kan vara en del av problematiken med torra ögon.

I mitten finns vätskelagret. Det är inte bara vätska utan är som ett “genomskinligt blod” för hornhinnan. Eftersom hornhinnan inte har några egna blodkärl, då den behöver vara helt transparent, är det tårfilmen som kommer med syre och näring.

Om det yttre ögat inte mår bra kan blodkärl börja krypa in över kanten mot hornhinnan, så kallad kärlinväxt. Vätskeskiktet innehåller också ämnen som stärker immunförsvaret, vilket gör att dålig tårfilm ökar risken för infektioner.

En annan viktig funktion är att städa ögat och rensa ut mängder av partiklar som finns i miljön vi vistas i och som annars skulle samlas i ögat. Tårproduktionen, alltså mängden vätska är viktig och kan vara orsaken till, eller en del av orsaken till, torra- eller rinnande ögon.

Sjukdomar som Sjögrens Syndrom kan göra att just mängden vätska är för liten. En överstimulerad tårproduktion är ofta ett tecken på att något annat är fel. Ett fel som man ofta kan härleda till det yttersta lagret av tårskiktet.

Fettet från meibomska körtlarna

Längs ögonlockskanterna sitter ett antal körtlar, ungefär 70 stycken per öga (se dom blåmarkerade körtlarna på bilden nedan).

Dessa körtlar ska producera ett fett, även kallar lipid eller meibum, som lägger sig som det yttersta lagret i tårfilmen. Utan fettet finns det inget som håller vätskan på plats. Man säger att “tårfilmen spricker för tidigt” och vätskelagret avdunstar innan nästa blinkning.

Det är inte bra. När det inte finns någon tårfilm skyddas inte hornhinnan och den utsätts för bland annat väder och vind. En stor del av ljusets brytning i ögat sker i just tårfilmen.

När den spricker ger det problem med synen och man ser suddigt tills nästa blinkning drar ut en ny tårfilm. Blåmarkerade meibomska körtlar En vanlig anledning till det är att funktionen i körtlarna är nedsatt eller att kvaliteten på fettet är för dålig. I dom fallen är inte problemet att produktionen av tårvätska är för dålig, utan att den inte in stannar kvar.

Följden kan istället bli att systemet reagerar med att producera mer vätska så att ögonen rinner istället. Många gånger är problemet att utförsgången på körtlarna täppts igen. Orsaken kan vara diagnoser som blefarit eller MGD (meibomian gland dysfunction).

Det är vanligt, framförallt bland äldre personer. Då gäller det att göra rent, öppna upp och få igång produktionen igen. Bilden visar hur det kan se ut på ögonlockskanten hos en patient med blefarit, ögonlocksinflammation. ögonlock med blefarit Råd för personer med torra ögon är slentrianmässigt att värma upp och massera ögonlockskanterna och tvätta med barnschampo. Det är inte fel, men många gånger inte tillräckligt.

Åtminstone inte om man gått med problemen i många år. Då krävs det andra åtgärder. På kliniken för torra ögon syftar fler av våra behandlingar till att få igång dom meibomska körtlarna genom att göra rent, öppna upp och stimulera produktionen av fett.

Andra problem med tårfilmen

Det finns många andra orsaker till att tårfilmen inte fungerar som den ska. Ögonlockens form och funktion kan vara problematisk så att dom till exempel inte sluter tätt.

Blinkreflexen kan vara fungera felaktigt vilket gör att man blinkar för ofta eller för sällan. Den ska även anpassa sig efter den omgivande miljön, om det är torrt, fuktigt, blåsigt, kallt eller varmt.

Livsstilen och allmänhälsa påverkar också systemet. Mediciner man äter för sjukdomar som inte är ögonsjukdomar kan påverka tårfilmen och dess sammansättning.

Bindhinnan kan ha ärr eller veckbildning som gör att det inte finns en jämn yta för tårfilmen.

Bara för att ta ett par orsaker. Torra ögon är ett komplext problem med alldeles, men alldeles för ofta ges det förenklade lösningar som att ta tårdroppar och massera ögonlocken. Det är inte fel i sig, men många gånger otillräckligt.

Det kan finnas flera olika faktorer som tillsammans gör att ögat inte mår bra. Ibland är vissa kroniska och svåra att göra någonting åt. Då är det viktigt att se på vad som faktiskt kan bli bättre.

Vad kan man göra åt problem med tårfilmen?

På kliniken för torra ögon börjar vi alltid med en noggrann undersökning eftersom det inte går att förutsätta vad just ditt problem är.

Vilka symptom en patient upplever är väldigt individuellt och samma problematik kan upplevas på olika sätt. Samma symptom kan också bero på olika orsaker.

Här på webbplatsen kan du läsa mer om våra undersökning och behandlingsmetoder. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill boka tid för undersökning.

SYN ÖGONKLINIK

Aschebergsgatan 41

411 33 Göteborg

Telefon: 031-713 98 31

E-post: kontakt@medicinskoptik.se

ÖPPETTIDER

 

Måndag - fredag: 9-17

Vi svarar i telefon fram till kl. 16:30

Lördag - söndag: Stängt

Vi akuta besvär utanför våra öppettider hänvisar vi till 1177 eller ögonakuten på Mölndals sjukhus.

 

FÖLJ OSS