Vår syn förändras i skymningsljus och när solen är på väg ned använder vi vårt mesopiska seende.
Förmågan att kunna se i skymningsljus är viktig eftersom vi måste kunna anpassa oss efter det skiftande ljuset över dygnet. Ögat behöver kunna hantera både seende i dagsljus och mörker, men även alla ljusnivåer däremellan.
I ögat finns det 130 miljoner fotoreceptorer, tappar och stavar, med olika förmåga. Tapparna som vi använder i det fotopiska seendet behöver mer ljus för att fungera, men kan å andra sidan urskilja mindre detaljer och färger.
Stavarna som vi använder för bland annat för mörkerseende kräver betydlig mindre ljus, men eftersom dom inte kan urskilja färger blir synintrycken i en gråskala.
Sämre syn med mindre ljus
När ljusnivån ligger mellan dagsljus och mörker så aktiveras både tappar och stavar. I tekniska termer pratar man om “luminansnivåer på 0,3-3 candela per kvadratmeter”. Vi ser då fortfarande färger, men inte lika bra som i dagsljus. Vi kan fortfarande urskilja detaljer och små rörelser men sämre än vid dagsljus och bättre än i mörker.
Med stigande ålder förändras ögat och det gör att mindre ljus kommer in av flera olika anledningar.
Även vanliga ögonsjukdomar påverkar mängden ljus i ögat. Det innebär att synen snabbt kan försämras när ljusnivån sjunker. En bra syn i dagsljus kan bli riktigt dålig i dimljus.
Detta kan framförallt visa sig i trafiken. Många äldre upplever stora besvär och klarar inte köra bil när det blir mörkt. Det är en av anledningarna till att äldre personer rekommenderas att undersöka sig hos ögonläkare och inte bara optiker när synen blir sämre.
Om du märker att din syn kraftigt försämras när det blir mörkare är det en bra idé att välja Medicinsk Optik för att först låta en ögonläkare undersöka din ögonhälsa. Det kan finnas åtgärder som kan ha mycket positiva effekter på hur äldre uppfattar ljuset och ser när ljuset sjunker.