Frågor och svar om kontaktlinser

Det finns många fördelar med kontaktlinser. Dom immar inte igen, det regnar inte på dom och man förlägger dom inte under dagen.

Kontaktlinser är inte i vägen och blir inget problem under sportaktiviteter eller andra fristidsaktiviteter. Det finns många som helt enkelt inte vill ha glasögon och då är ofta kontaktlinser det naturliga alternativet.

Men kontaktlinser kan väcka en del frågor. För att få svar ställde vi frågorna till vår optiker Kristin Henriksson. Svaren gäller först och främst mjuka kontaktlinser som den största delen av linsbärarna använder.

Vilken typ av linser är bäst?

Den vanligaste typen av linser som vi tillpassar är endagslinser, den typ av lins som vi använder i första hand. Det är en stor fördel rent hygieniskt. Man sätter i en lins, tar ut den, kastar bort den och tar en ny nästa dag.

Det finns även praktiska fördelar eftersom man kan ha linser med sig i väskan för att ha dom tillgängliga när det behövs. Så gör man inte på samma sätt med månadslinser.

-Det går såklart att kombinera månadslinser och endagslinser också. Till exempel kan man ha endagslinser som komplement under semestertider.

När det gäller månadslinser ställer det högre krav. Det är väldigt viktigt att sköta rengöring och att använda linser så länge som den är avsedd för. Det är inte tänkt att man byta ut linsen 30 dagar efter att förpackningen öppnats, inte sprida ut dom 30 dagarnas användning över en längre period.

-Jag vet att det är många som använder sina linser längre än vad som är tänkt, även om det inte är något vi rekommenderar. Det finns också dom som behöver byta linserna efter två veckor.

-Om linserna blir obekväma att bära efter en längre eller kortare tid är väldigt individuellt. Det påverkas av bland annat tårfilmen och proteinbeläggningarna på linsen.

Är det obekvämt med kontaktlinser?

Förutom att synen inte blir riktigt bra så kan det kännas att man har en lins i ögat. Även om det inte gör ont är det inte bekvämt med en känsla att det sitter en främmande kropp i ögat. Den som inte har några besvär tänker inte på att linsen sitter i ögat.

Hur man upplever det är väldigt individuellt.

Är kärlinväxt ett vanligt problem?

Om man tittar på 70-talisterna så var det inte så många som fick linser som barn, och sällan före 14-års ålder. Från start var det traditionella mjuka kontaktlinser som gällde.

Den typen av linsbärare har ofta lite kärlinväxt, vilket kan ske när hornhinnan inte fått tillräckligt med syre, eftersom linserna var gjorda för 8-10 timmars bärtid. Men många använde linserna betydligt längre än så. Sedan kom linser med betydligt bättre syregenomsläpplighet.

Många linsbärare har lite kärlinväxt, men dom som började med traditionella linser har lite mer, enligt Kristin. Hon kan också se att dom som bär linserna dygnet runt har lite mer än personer som plockar ut sina mjuka linser under natten.

-Mellan endagslinser och månadslinser ser jag ingen skillnad, konstaterar Kristin.

Stabila, eller hårda, kontaktlinser ger inga problem alls med kärlinväxt eftersom linsen bara sitter centralt över pupillen. Den går inte över kanten där kärlinväxten sker.

Det finns också tvåveckorslinser, även om det inte är så vanligt. Den är lite tunnare och mjukare än en månadslins. På grund av materialet kan det vara ett bra alternativ till exempel för den som har problem med torra ögon.

-Tyvärr är den en del som byter den på månadsbasis istället för varannan vecka för att få ned priset.

Funkar dygnet-runt-linser bra?

-Det är väldigt olika hur bra det funkar för olika patienter. För en del är det inga problem alls och för andra går det inte alls, berättar Kristin.

Det som kan hända är att hornhinnan svullnar under linsen. Då blir det ett ödem som gör att man ser suddigt eller disigt. Därför görs en efterkontroll efter 4-5 nätter.

Sen är det ganska vanligt att det inte känns bekvämt att vakna med sina kontaktlinser. Det behöver inte innebära att det är någon fara för ögat, men är inte så trevligt, vilket gör att man kanske börjar ta ut linserna på kvällen.

Det tar ofta ett par nätter att vänja sig vid att sova med linserna, även för den som klarar det bra. Första natten är det förmodligen inte så komfortabelt.

Orsakar kontaktlinser torra ögon?

En viktig orsak till torra ögon är allt skärmanvändande. Vi har aldrig tittat så mycket på skärmar som vi gör just nu. Det gör att vi blinkar mycket mindre eftersom blinkreflexen prioriteras bort framför koncentrationen på det som händer på skärmen. Då försämras flödet i ögat.

För den som redan har problem med torra ögon kan det bli problem att bära linser. Kontaktlinsen delar upp tårfilmen i två delar. En tunn del lägger sig på insidan och det mesta hamnar på utsidan av linsen. En från början skör tårfilm blir alltså ännu sämre när linsen sitter i ögat.

Tårfilmen har flera viktiga uppgifter och en är att bryta ljuset som går in i ögat. För att få en bra synskärpa ska ljuset fokusera på rätt ställe längst bak i ögat, vilket i grunden är kontaktlinsens uppgift att korrigera. Men om det inte finns tillräckligt med tårvätska kommer det inte att fungera på rätt sätt. Resultatet blir att man ser suddigt.

-Och sen torkar även linsen. Den suger upp en del av vätskan i ögat. Har man redan försämrade förutsättningar får man större problem med sitt linsbärande.

-Till exempel kvinnor i klimakteriet och tjejer i puberteten får mer problem än killar och män i samma ålder, förklarar Kristin.

Hon poängterar hur viktigt det är att sköta om sitt linsbärande och vara medvetna om att det faktiskt finns risker, inte bara att drabbas av torra ögon.

-Jag tror att folk i allmänhet är lite för dåliga på att lyssna på signaler att det är problem. Man är helt enkelt så bekväm med sina linser.

Vad är problemet med att köpa sina linser på nätet?

Kristin tror att en viktig anledning till att man inte kommer på kontroll regelbundet är att man tror att optikern vill kolla synskärpan.

-Vi optiker är i första hand inte så intresserade av att titta på synskärpan. Det vi vill är att se att ögonhälsan är under kontroll och att ögat mår bra under linsen.

-Det vi framförallt tittar på är kärlinväxt, tårfilmen, ärr, skavsår från linsen (så kallad staining) och under ögonlocken. Är det problem kan det vara nödvändigt med linsvila. Något som man inte får veta utan regelbundna kontroller hos en optiker.

Det känner man ofta av på något sätt. Det kanske skaver och känns obehagligt. Om linsbäraren själv har valt att vila från sina linser under en period kan det synas som ärrbildning.

Om det uppstår en bakteriell infektion kan det finnas stora risker om man inte låter ögat vila. Det kan sprida sig och skada synen snabbt.

Kort sagt är det viktigt att gå på kontroller även om man anser sig se bra. Det är inte det som är det viktigaste som linsbärare. Problemet med att köpa linser på nätet är inte i första hand för att styrkan är fel, utan att det riskerar ögonhälsan.

Små ytliga sår på hornhinnan läker ut på ett par dagar, medan lite djupare sår kan ta längre tid.

Ett större problem är normalt snarare GPC, en inflammation på insidan av ögonlocket. Det gär att det blir rött och irriterat och ögonlocken blir lite upphöjda. Konsekvensen blir att ögonlocket ligger och skaver så att det känns som om man har något i ögat.

Den som sover med sina linser och inte låter ögat vila kan få ganska allvarliga problem med tiden. Då är det bara linsvila som gäller och kanske medicinering eller smörjning.

-Pollenallergiker drabbas också hårdare än andra. Jag rekommenderar alltid att använda endagslinser under pollensäsongen.

Allvarligare besvär och inflammationer skickas vidare till ögonläkare. Då är det viktigt att ställa en bättre diagnos och undersöka sina ögon. I värsta fall kan det vara så att man inte bör använda kontaktlinser mer.

När ska man inte använda sina kontaktlinser??

Det är viktigt att även ha ett par glasögon även om man använder kontaktlinser i första hand. Det finns flera olika situationer när det inte är lämpligt att bära linser.

Om man är förkyld eller går med bakterier i kroppen så ska man inte ha i sina linser eftersom bakterierna får bättre fäste och kan ge en infektion eller inflammation i ögat.

Du kanske har sovit väldigt dåligt en period, ögonen är torra och grusiga. Då kommer du inte att se så bra med dina linser och det är bättre att använda glasögon.

-Det viktiga är inte att ha dyra märkesbågar eller det bästa glaset, men du behöver ett par glasögon att ta till om det kniper. Det kan hända att du kommer till optikern som beordrar linsvila och säger att du får gå från undersökningen utan linser. Den som inte har ett par glasögon kan i värsta fall inte ens gå till jobbet.

-Självklart kan du gå och köpa dina linser på nätet ändå, men det finns en orsak till att du får det rådet och då är det viktigt att ta hand om ögonhälsan, konstaterar Kristin.

Vad är nattlinser?

Nattlinser är hårda kontaktlinser som du bara använder under natten. När du tar ut dom på morgonen ser du bra utan varken glasögon eller kontaktlinser hela dagen.

Läs mer här om hur nattlinser fungerar.

Linserna är specialtillverkad för just dina ögon och under natten trycker dom till hornhinnan precis så mycket att det tar bort din närsynthet. Hornhinnans form håller i sig tills det är dag att gå till sängs och då sätter du i linserna igen.

Många som får höra talas om nattlinser tror att det är något nytt, men den här typen av linser har funnits i Sverige sedan 60-talet. Därför finns det många studier som visar att det är en trygg teknik.