Välj en sida

Nattlinser

Med nattlinser blir du av med din närsynthet medan du sover. När du vaknar och tar ut linserna ser du klart och skarpt utan varken glasögon eller kontaktlinser. Nattlinser använder du, precis som det låter, på natten. Det gör du för att slippa glasögon eller kontaktlinser under dagen. Du använder alltså linserna enbart under natten.

I den här artikeln kommer vi att förklara kortfattat hur det fungerar och hur du gör för att börja med nattlinser.

På vår klinik i centrala Göteborg provar vi ut, beställer, och hjälper dig att komma igång med dina nattlinser. Det kan hända att du hört uttrycket Orto-K, vilket är samma sak som nattlinser. Det stabila (hårda) kontaktlinser och ett bra alternativ för dig som vill slippa glasögon eller har besvär med ditt linsbärande.

Vad är nattlinser?

Nattlinser är en stabil kontaktlins som under natten omformar din hornhinna. Hornhinnan är en helt transparent hinna som täcker pupillen. Den har en viktig uppgift i att bryta ljuset som går in i ögat för att det ska fokusera på rätt ställe längst bak på näthinnan.

När ljuset inte bryts på rätt sätt kommer du att se suddigt. Glasögon och kontaktlinser korrigerar för den felaktiga brytningen av ljuset. Det gör nattlinser också, fast på ett annorlunda sätt.

Bilden nedan visar hur ljuset träffar på fel ställe i ögat hos en närsynt person. Ofta förknippas brytningsfel med astigmatism. Men om man ser suddigt kan det bero på att ljusets brytning blir fel av andra orsaker.

Under natten omformar den stabila kontaktlinsen hornhinnan för att korrigera ditt synfel. Under dagen håller hornhinnan formen trots att du tagit av dig linsen.

nattlinser - hur dom omformar hornhinnan

Här kan du se en kort film om hur det fungerar innan du läser vidare.

Resultatet är att ljuset träffar rätt och du ser klart, precis som du skulle gjort med kontaktlinser eller glasögon. Om du slutar använda linserna kommer hornhinnan så småningom att gå tillbaka till sin naturliga form. Ju mindre synfel du har, ju bättre håller effekten i sig.

Jag vill ha nattlinser – hur gör jag?

Tycker du att det låter intressant att börja med nattlinser börjar du med att boka en tid på kontaktlinskliniken. Du kan ringa oss på 031-713 98 31, gå till onlinebokningen eller skicka ett kontaktformulär.

Du får träffa en optiker som undersöker din syn och ser att du har rätt förutsättningar för ett bra resultat. För att du ska bli nöjd är det viktigt med rätt förväntningar.

Sedan skannas din hornhinna av i en topograf. Då ser man den exakta krökningen på din hornhinna och vilka värden som ska korrigeras med hjälp av linserna.

Efter det beställs linserna specifikt för varje öga och tillverkas utefter det som framkommit av synundersökningen och mätningen i topografen.

Efter ungefär två veckor är linserna klara. Du får en tid för upphämtning och provar linserna tillsammans med optikern så att du kan sätta i och ta ut linserna själv. Det är också viktigt att sköta dom på rätt sätt.

Vem kan ha nattlinser?

Vi ser gärna att ditt synfel är minst -0,75 dioptri, alltså att du är såpass närsynt att det påverkar dig i vardagen. Du kan även ha en måttlig grad av astigmatism. Är du långsynt (hyperop) är det inte nattlinser aktuellt för dig.

Det finns dom använder nattlinser utan rätt förutsättningar för ett perfekt resultat, om till exempel synfelet är för stort. Men då är det viktigt att vara medveten om det på förhand.

Barn från 8 år kan komma till oss. En stor fördel med nattlinser är att dom kan bromsa utvecklingen av närsynthet så att deras synfel stannar upp eller ökar i långsammare takt än om dom använder glasögon. Barn är ofta bra på att ta instruktioner och sköta sitt linsbärande.

Vi rekommenderar inte heller personer med ögonsjukdomar eller skador på ögonen att välja kontaktlinser. Det är allmäna riktlinjer och om du har frågor får du gärna ringa oss eller boka in en tid hos vår ögonläkare för undersökning av ögonhälsan och rådgivning.

kontaktlinser kan ge besvär

Uppföljning och kontroller

När du får dina nya nattlinser bokar du och optikern in en tid för kontroll efter första natten du kommer att använda dina nya linser. Sedan följer normalt sett ett nytt besök efter ytterligare en vecka.

Beroende på hur det går för dig bokas ytterligare besök för uppföljande kontroller. Dom första två månaderna räknar vi som en provperiod för att du ska få en möjlighet att testa att det fungerar som förväntat och att du är nöjd med resultatet.

Du träffar optikern för ett besök där du förhoppningsvis tycker att det är något du vill fortsätta med. Då skriver vi ett autogiroavtal där du betalar dina linser och kontroller genom en fast kostnad per månad.

Efter 6 månader kallas du till halvårskontroll och efter 12 månader är det dags att byta ut dina linser. Behöver du ytterligare kontroller ingår det i abonnemanget.

Vilka fördelar finns det?

Nattlinser kan användas av dom flesta närsynta personer, med en närsynthet upp till -5,5 dioptri. Det är inget som vi rekommenderar ögonsjuka patienter och det är viktigt att gå på regelbundna kontroller för att se till att linsbärandet fungerar.

Första kontrollen vill vi göra natten efter att du sovit med linserna för första gången. Det är en uppenbar fördel att man genom användandet av nattlinser slipper glasögon. Men det finns fördelar även för den som använder sig av kontaktlinser.

Om du har problem med mjuka linser kan nattlinser vara ett alternativ av olika orsaker. Hårda kontaktlinser drar inte åt sig vätska. Mjuka linser suger upp vätska från ögat. Det kan ge problem med torra ögon, eller spä på problem som man redan upplever.

Många kontaktlinsbärare använder linsvätskor med konserveringsmedel, vilket kan ge problem på sikt. Allergier och känslighet mot konserveringsmedel kan uppstå med tiden och påverkar en mjuk lins mer eftersom då den suger åt sig vätska. Därför rekommenderar vi vätskor utan konserveringsmedel, även om priset är högre.

En annan fördel är det faktum att du faktiskt bara har på dig linserna en liten del av dygnet. En kontaktlins är en främmande kropp i ögat. Minskad användning minskar risken för komplikationer.

Vi är också noggranna med att alla som använder nattlinser kommer på regelbundna kontroller. Det är viktigt för alla linsbärare, men rekommendationerna följs inte alltid och nattlinser går inte att beställa enkelt på nätet.

Linsmaterialet i nattlinserna har självklart en väldigt bra genomsläpplighet av syre, vilket gör att det inte är något problem att sova med linserna på. Jämfört med till exempel en lasikoperation kommer formen på din hornhinna att gå tillbaka om du slutar att använda linserna.

Efter en eller ett par dagar kan du då gå tillbaka till vanliga glasögon eller dina gamla kontaktlinser. Som med alla operationer kan det bli komplikationer och ökad ögontorrhet är en. Med nattlinser slipper du den risken. 

Vad kostar nattlinser?

Vi delar upp det i tre delar.

  1. Först börjar du med en konsultation hos optikern. Där diskuterar ni vad det innebär och om att du sannolikt kommer att få bra resultat av nattlinser. Undersökningen betalas på plats på kliniken.
  2. Bestämmer du dig för att testa beställs individanpassade linser. Undersökning och tillpassning görs i samband med konsultationen. Under en provperiod på två månader använder du linserna och bokas in på kontroller under tiden. Du betalar för provperioden som ett engångsbelopp vid utlämningen.
  3. Efter två månader tar du ett beslut om du vill fortsätta. Dom allra flesta väljer då att teckna ett autgiroavtal där man betalar ett fast pris per månad för linser och kontroller. Avtalet löper på ett år i taget.

Kontakt & tidsbokning

Gå till onlinebokningen via knappen nedan eller ring direkt till oss. Du kan också skicka ett meddelande via formuläret så hör vi av oss så snart vi kan.

031-713 98 31

 

kontakt@medicinskoptik.se

 

4 + 4 =

SYN ÖGONKLINIK

Aschebergsgatan 41

411 33 Göteborg

Telefon: 031-713 98 31

E-post: kontakt@medicinskoptik.se

ÖPPETTIDER

 

Måndag - fredag: 9-17

Vi svarar i telefon fram till kl. 16:30

Lördag - söndag: Stängt

Vi akuta besvär utanför våra öppettider hänvisar vi till 1177 eller ögonakuten på Mölndals sjukhus.

 

FÖLJ OSS