Nattlinser är hårda linser som tar bort din närsynthet medan du sover. När du vaknar och tar ut linserna ser du klart och skarpt utan varken glasögon eller kontaktlinser.
Du använder linserna, precis som det låter, enbart på natten. Det gör du för att slippa glasögon eller kontaktlinser under dagen. Du använder alltså linserna enbart under natten. Det är ett bra alternativ för dig som vill slippa glasögon eller har besvär med ditt linsbärande.
Här kommer vi att gå igenom allt du vill veta om nattlinser:
- Hur det fungerar?
- Varför nattlinser är ett fantastiskt alternativ för närsynta.
- Hur vi hjälper dig igång med nattlinser på vår klinik i Göteborg.
- Fördelar jämfört med glasögon och mjuka linser.
- Vanliga praktiska frågor kring användandet
- Skillnaden mot en operation.
- Att tekniken är gammal och väldokumenterad.
Är det något inte tycker att du får svar är du alltid välkommen att kontakta Syn Ögonklinik direkt.
Boka tid på info@linseroglas.se.
Hur fungerar nattlinser?
Nattlinser är en stabil (hård) lins som under natten omformar din hornhinna. Hornhinnan är en helt transparent hinna som täcker pupillen. Den har en viktig uppgift att bryta ljuset som går in i ögat för att det ska fokusera på rätt ställe längst bak i ögat, på näthinnan.
När ljuset inte bryts på rätt sätt kommer du att se suddigt. Att använda glasögon eller mjuka kontaktlinser är två sätt att korrigera för den felaktiga brytningen av ljuset. Nattlinser gör det på ett annorlunda sätt.
Linsen omformar hornhinnan
Under natten omformar den stabila kontaktlinsen hornhinnan för att korrigera för ditt synfel. Eftersom nattlinsen tillverkats precis efter hur din hornhinna ser ut så kan den trycka till precis lagom mycket.
Resultatet är att du ser lika klart som du skulle gjort med kontaktlinser eller glasögon när du vaknar. Hornhinnan håller sedan formen även om du tagit av dig linsen.
Hornhinnan går så småningom tillbaka till sin naturliga form, men håller “den tillplattade formen” hela dagen. Du behöver bara sätta i linserna igen när det är dags att gå och lägga dig.
Hur länge effekten håller i sig kan variera. Men ju mindre synfel du har, ju bättre håller effekten generellt i sig. En del kan klara sig utan glasögon i flera dagar.
Här kan du se en kort film om hur det fungerar.
Jag vill komma igång – hur gör jag?
Tycker du att det låter intressant att börja med nattlinser att boka en första steget att boka tid hos vår optiker.
Hon undersöker dina ögon och skannar av din hornhinna i en topograf, en maskin som mäter av hornhinnan.
Först av allt vill ni se att det finns rätt förutsättningar för att det ska vara ett bra alternativ för dig. Vi vill helst att ditt synfel är minst -0,75 D, alltså att du är så pass närsynt att det påverkar dig i vardagen.
Har du ett stort synfel är det möjligt att du inte kan förvänta dig perfekt resultat. Då är det viktigt att du själv kan avgöra om du ändå vill prova innan vi beställer linser till dig.
Beställning och provperiod
Kommer ni fram till att du vill komma igång med nattlinser så beställs linserna som tillverkas specifikt för varje öga och efter värdena man fått fram i topografen.
Efter 2-3 veckor är linserna klara. Då bokar vi in dig för att prova tillsammans med optikern. Ni ser till att du kan sätta i och ta ut linserna på egen hand.
Ni bokar in en ny tid för kontroll efter första natten med dina nya linser. Sedan följer ett nytt besök efter ytterligare en vecka. Beroende på hur det går för dig bokas ytterligare besök för uppföljande kontroller in.
Dom första två månaderna räknar vi som en provperiod för att du ska få en möjlighet att testa att det fungerar som förväntat. När den är slut träffar du optikern för att bestämma om det är något du vill fortsätta med, vilket dom allra flesta vill.
Då skriver ni ett autogiroavtal där du betalar dina linser och kontroller genom en fast kostnad per månad.
Efter 6 månader kallas du till halvårskontroll och efter 12 månader är det dags att byta ut dina linser. Behöver du ytterligare kontroller ingår det i årsabonnemanget.
Nej, det är inget nytt!
Konstigt nog är det relativt få som känner till det här alternativet till glasögon och mjuka linser. Dom flesta tycker att det låter otroligt och tror att det är något nytt (och kanske oprövat).
Och, ja, det är fantastiskt, men faktum är att tekniken som heter Orto-K har funnits i Sverige sedan 60-talet. Däremot kunde linserna till en början inte användas under natten eftersom materialet inte var tillräckligt bra.
Det finns många studier och lång erfarenhet av tekniken som visar på att det inte är större risker med nattlinser än vanliga mjuka linser.
Tekniken Orto-K kan läsa mer om här.
Vilka fördelar finns det med nattlinser?
Nattlinser kan användas av dom flest närsynta personer, med en närsynthet upp till -5,5 dioptri.
Det är inget som vi rekommenderar ögonsjuka patienter och det är viktigt att gå på täta kontroller för att se till att linsbärandet fungerar.
Det är en uppenbar fördel att man genom användandet av nattlinser slipper glasögon. Men det finns fördelar även för den som använder sig av kontaktlinser.
Ökar inte torrheten som mjuka linser
Om du har problem med mjuka linser kan det vara ett alternativ av olika orsaker. Hårda kontaktlinser drar inte åt sig vätska, medan mjuka linser är gjorda av ett material som suger upp vätska från ögat. Det gör att torrheten ökar, vilket många upplever besvärligt i olika grad.
Linsmaterialet i nattlinserna har en väldigt bra genomsläpplighet av syre, vilket gör att det inte är något problem att sova med linserna på.
En annan fördel är det faktum att du faktiskt bara har på dig linserna en liten del av dygnet. En kontaktlins är en främmande kropp i ögat. Minskad användning minskar risken för komplikationer.
Eftersom kontroller ingår i ditt linsabonnemang kommer du att gå på årliga kontroller i samband med årsbyte, vilket det inte är ovanligt att linsbärare annars slarvar med.
Vilka nackdelar finns det
Förmodligen dyker det upp en del frågor och du kanske funderar på vad haken är? Det finns egentligen ingen hake, men däremot några saker du kanske redan har frågat dig.
Första gången du har på dig linserna kommer dom sannolikt att vara ganska obekväma innan du lagt dig i sängen och blundar. Med slutna ögon är det inget problem och dina ögon kommer att vänja sig även i vaket tillstånd.
Om du glömmer att stoppa i linserna när du går och lägger dig finns risken att du kommer se sämre dagen därpå, hur mycket är väldigt individuellt. Därför kan det vara bra att ha svagare glasögon (än ditt totala synfel) eller endagslinser att ta till om det skulle hända.
Skulle en lins komma bort eller gå sönder tar den minst en vecka att beställa en ny. När vi byter dina linser första gången kommer vi behålla det gamla paret för att ha i reserv om något händer.
En del nattlinsbärare kan uppleva sämre mörkerseende. Det kan även ge halofenomen, ljuskäglor runt lampor och ljuskällor. Något som försvinner med tiden eller som man vänjer sig vid.
Därför är det viktigt att poängtera att du alltid har möjlighet att prova dina linser under två månader. Fungerar det inte optimalt är det bara att gå tillbaka till det du använde innan.
Undvik konserveringsmedel
Många kontaktlinsbärare använder linsvätskor med konserveringsmedel, vilket kan ge problem på sikt.
Allergier och känslighet mot konserveringsmedel kan uppstå med tiden och påverkar en mjuk lins mer eftersom den suger åt sig vätska. Linsvätskor utan konserveringsmedel är något vi rekommenderar.
Mindre risker än en operation
Jämfört med till exempel en Lasikoperation kommer formen på din hornhinna att gå tillbaka om du slutar att använda dina nattlinser.
Efter en period kan du gå tillbaka till vanliga glasögon eller dina gamla kontaktlinser.
Alla operationer innebär en risk och kan alltid ge komplikationer som ökad torrhet. Med nattlinser kan du bli både glasögon- och linsfri på dagen utan att ta den risken.
Du kan läsa mer vår leverantör Ens Eyes webbplats.