Så skaffar man kontaktlinser

Så går det till att skaffa kontaktlinser

Det första du gör om du vill skaffa linser är att boka en tid för en nytillpassning, som är lite mer omfattande än att köpa glasögon.

Först av allt gör du en refrektion för att bedöma din synskärpa i en apparat. Man ser om den den har förändrats sedan tidigare mätningar och var styrkan ska ligga.

Optikern börjar med en så kallad anamnes och ställer frågor kring ditt behov och vad du vill få ut av ditt besök.

Varför vill du ha linser? Har du några sjukdomar eller äter mediciner? Finns det allergier, som pollenallergi? Är tanken att du ska linserna på dig dygnet runt eller bara vid speciella tillfällen?

Det lägger grunden för vilken typ av lins man sedan ska välja.

Synundersökningen

Sedan är det dags att göra en synundersökning. Man utgår från refraktionen och testar om det är bättre eller sämre i olika lägen, samt att man ställer in eventuellt astigmatism.

Det är också viktigt att stämma av att det blir bra med båda ögonen tillsammans. Det är inte alltid så skarpt som möjligt är optimalt utan måste kännas bra för kunden.

Till exempel kan det bli problem om man ser väldigt dåligt med ett öga så att det kanske inte har använts på länge. Då kan det upplevas att det blir för starkt.

Det är ganska vanligt att man vill börja med kontaktlinser utan att tidigare ha använt sig av glasögon.

Man kanske har dragit sig för att gå till optikern just för att slippa behöva glasögon. Även om det är uppenbart att synen är dålig och det kan även vara en fara i trafiken.

Barn är oftast bra linsbärare

Vår optiker Kristin Henriksson ser inget problem i att börja tidigt med linser:

-Min erfarenhet som optiker är inte att linsbärare generellt sett har mycket mer problem än glasögonbärare.

-Jag märker att den som börjat med linser ofta sköter det bättre och följer råd om hygien och rutiner med noggrant. Dom allra bästa linsbärarna är barn som generellt följer instruktionerna som dom fått för att sköta sitt linsbärande.

Viktigt att ha glasögon också

-Men det är viktigt att även ha ett par glasögon eftersom det finns tillfällen då man inte ska använda sina kontaktlinser. Undantaget är nattlinser som man kan ha i även om man är sjuk. En mjuk kontaktlins får lättare en beläggning och bakterietillväxt än en hård lins.

Det är ganska få som bör avrådas från kontaktlinser. En grupp som behöver vara med restriktiv är diabetiker som definitivt inte bör ha i linserna dygnet runt. 

Läs mer om diabetes och ögat här.

Translate »