Ögonläkarundersökningen

Den grundläggande ögonläkarundersökningen genomgår dom flesta patienter vid sitt första besök på Syn Ögonklinik. Du får en noggrann genomgång av din ögonhälsa. Här går vi igenom hur undersökningen går till och vad ögonläkaren undersöker.

Du är välkommen att ringa oss på 031-713 98 31 och boka tid på vår klinik centralt i Göteborg utan remiss eller kontakta oss om du har frågor. Fler kontaktvägar och vägbeskrivning hittar du genom att klicka här.

Vi tar emot för dom flesta ögonrelaterade sjukdomar eller besvär, men även om du vill göra en ögonhälsokontroll utan tydliga besvär eller symptom. Regelbundna undersökningar hos ögonläkare rekommenderar vi alla som har fyllt 50 år. 

Akuta besvär hänvisar vi däremot till ögonakuten på Mölndals sjukhus. Är du osäker på om det är akut får du gärna ringa oss och fråga.

Besöket på ögonkliniken

Ögonläkaren kommer att undersöka dina ögon, från det yttre ögat till ögonbotten. Längre ned kan du läsa om vad som undersöks i ögat.

När du kommer till kliniken första gången ber vi dig fylla i ett formulär. Det är för att ögonläkaren ska få bakgrundsinformation kring sådant som kan ha inverkan på din ögonhälsa. Det handlar om tidigare ögonsjukdomar, ögonsjukdomar i familjen och mediciner du äter. Därför är det bra att du har med dig den informationen.

Du kommer även att göra en så kallad autorefraktor, för att få ungefärliga värden för ditt brytningsfel. Använder du glasögon bör du ta med dessa, som vi även kommer att mäta av.

Detta sker innan läkartiden börjar. Därför ber vi dig komma 15 minuter före den bokade tiden så att du är redo att gå in till läkaren i tid.

Inne i mottagningsrummet

Alla är vi olika och därför kan undersökningen behöva anpassas efter dina behov, men här går vi igenom våra standardrutiner och vad som gäller för dom allra flesta patienter vid den första undersökningen.

I mottagningsrummet kommer ditt ögontryck att mätas. Du kommer också att genomgå en grundläggande synundersökning där du läser bokstäver på en tavla.

Tillsammans med ögonläkaren går ni igenom formuläret du fyllde i och anledningen till att du bokat besöket. Ögonläkaren kommer att göra en dilatation, vilket innebär att du får pupillvidgande droppar. Det tar en stund för dropparna att verka, vilket gör att du får sitta och vänta innan undersökningen fortsätter.

Tänk på att dropparna kommer göra att du ser suddigt och inte är en lämplig bilförare från kliniken. Hur lång tid det tar varierar från person till person, men räkna inte med att kunna köra på tre timmar.

Ögonundersökningen

Ögonläkaren undersöker dig sedan bakom spaltlampa och tittar bland annat på följande:

  • Ögonlocken och dess funktion
  • Ögonens ställning och rörelser
  • Grundläggande undersökning av tårfilmen
  • Hornhinnan
  • Främre kammaren och regnbågshinnan
  • Pupillen

Delar som undersöks av ögonläkaren

Dom pupillvidgande dropparna gör att även inre delarna av ögat kan undersökas, så som:

  • Glaskroppen undersöks
  • En generell undersökning av näthinnan i bakre ögat
  • Gula fläcken (makula) undersöks specifikt
  • Synnervshuvudet (papillen) och kringliggande område undersöks specifikt

Efter undersökningen informerar ögonläkaren om vad som framkommit. Du får även möjlighet att ställa frågor.

Efter undersökningen

Beroende på vad som framkommit kan det krävas uppföljande besök eller vidare utredning. Vi är en helt privat klinik och undersökningar hos oss bekostas av dig som patient. Därför är vi tydliga med vad det kommer att kosta och vad som ligger bakom dom undersökningar som ögonläkaren rekommenderar.

Ofta kan vi remittera dig till den offentliga sjukvården. Däremot kan vi även ge våra patienter alternativet att göra uppföljande undersökningar på vår klinik. Då vi i många fall erbjuder mycket kortare väntetider och du får träffa samma läkare. Det kan också vara undersökningar eller behandlingar som inte erbjuds inom den offentliga vården, ett vanligt exempel är analys och behandling av torra- eller rinnande ögon.

Vi har som ambition att ge dig så bra information som möjligt, men du är alltid välkommen att ställa frågor. Det gäller såväl vad undersökningar och behandlingar syftar till, som priser.

Hitta till Syn Ögonklinik

Syn Ögonklinik är namnet på kliniken, medan Medicinsk Optik är vårt koncept där vi har ögonläkare och optiker under samma tak.

Du hittar oss på Aschebergsgatan 41, i gatuplan högt upp på gatan på höger sida (om du kommer från Vasaplatsen), strax innan Landala torg.

Så hittar du till Syn Ögonklinik

Kommer du med bil är du välkommen att stå på våra egna parkeringsplatser utanför kliniken. Men tänk på att du kanske inte bör köra själv efter undersökningen. Annars stannar flera spårvagnslinjer och bussar på Kapellplatsen nära kliniken.

 

Kontakt & tidsbokning

Tidsbokning till ögonläkare är enbart på telefon. Du är välkommen att ringa oss under klinikens öppettider, eller skicka oss ett meddelande via formuläret så hör vi av oss så snart vi kan.

031-713 98 31

kontakt@medicinskoptik.se

14 + 8 =