Gula fläcken

Vår allra bästa synskärpa sitter i gula fläcken. Gula fläcken är ett litet område på 2-3 millimeter i diameter mitt på näthinnan med den största koncetrationen av fotoreceptorer. 

Här sitter gula fläcken i ögat

Det är näthinnan som ljuset träffar efter att ha tagit sig längst in i ögat och störst fokus hamnar på gula fläcken.

Det är i gula fläcken som vi har som störst synskärpa och ger oss centralsynen, området mitt i synfältet. När den gula fläcken kommer på tal handlar det ofta om åldersförändringar i gula fläcken (även kallat AMD) som drabbar många äldre och gör att den centrala synen försämras eller förstörs.

Mitt i gula fläcken sitter fovea eller centralgropen, som är en liten fördjupning. I ögat finns det två typer av synceller (eller fotoreceptorer), tappar och stavar. Färgseendet får vi av tapparna och dom sitter i gula fläcken. Vårt allra mest detaljerade seendet finns i fovea eftersom koncentrationen av tappar är störst här.

Stavar är synceller som visserligen inte uppfatta se färger, men är betydligt mindre ljuskänsliga finns i större koncentration utanför fovea.

Skydda och kontrollera gula fläcken

Gula fläcken är väldigt viktig för en skarp och funktionell syn. Nedsatt synskärpa som beror på skadliga förändringar i gula fläcken är ingenting du kan rätta till med glasögon eftersom det inte handlar om ljusets brytning.

Först och främst är det viktigt att skydda sin gula fläck vilket man bland annat kan göra genom att bära glasögon. Det är extra viktigt att tänka på om du har opererats för grå starr och fått en ny konstgjord lins i ögat. Det finns även kosttillskott som kan bromsa sjukdomsförloppet. Enligt en stor amerikansk studie får var femte patient effekt av dessa tillskott.

Du som har fått diagnosen AMD bör även regelbundet kontrollera dig hos ögonläkare för att hålla sjukdomen under kontroll. Det finns olika varianter av sjukdomen och den vanligaste, torra varianter kan omvandlas till en våtvariant som snabbt måste behandlas.

Vilken färg har gula fläcken?

Det kan låta som en väldigt konstig fråga. Men är märkligt nog berättigad.

Som avslutande kuriosa kan sägas att gula fläcken inte är gul, utan röd, när ögonläkaren tittar på den under undersökningen. Först när vi dör blir gula fläcken gul.

Translate »