Det är klart att jag var lite spänd inför att prova nattlinser för första gången. Självklart för att se hur skarp syn jag skulle få. Men lika mycket för att få veta hur hårda linser känns i ögat.
Stabila linser fungerar lite annorlunda mot dom mjuka jag är van vid sedan 26 år som linsbärare. Först och främst är nattlinserna betydligt mindre. Linsen sitter bara precis över hornhinnan, i skillnad mot en mjuk lins som går ut en bit över ögonvitan.
Att linsen är hård gör att den balanserar på fingertoppen innan man sätter iden. En mjuk lins sjunker ned lite på fingertoppen, vilket gör att den inte trillar av fingret.
Därför är det bra att ha en liggande spegel att titta rakt ned i när det är dags att sätta i nattlinsen. Då kan man föra linsen rakt upp och den trillar inte av fingret lika lätt.
Eftersom linserna är specialgjorda för respektive öga gäller det att hålla reda på höger och vänster. Det underlättar mycket att dom är i olika färger. En tjusig rosa för vänster öga och en läcker lila för höger.
Som van linsbärare var det inga som helst problem att sätta i linserna. Det gäller att trycka i dom mitt på ögat och för någon som provar linser för första gången kan det säkert vara ganska pilligt, som med alla linser.
Inte så bekvämt
Den spontana känslan var att jag fått ett dammkorn under linsen. Något som hänt mig massor av gånger med mina mjuka linser och ibland tvingats gå med det ett tag när det inte funnits linsvätska till hands att tvätta rent med.
Jag var beredd på att det inte skulle vara en behaglig känsla och något man måste vänja sig vid under en period. Men det är ju lite jobbigt med ögonen eftersom man använder dom hela tiden och måste blinka trots att det inte är skönt.
Vår optiker Kristin förklarar varför:
– Eftersom linsen är så liten blir den en kant som ögonlocket ska ta sig över när man blinkar. Det är en viss tillvänjningsperiod.
– Hur lång tid tar det innan jag vänjer mig då?
– Det kan nog ta någon vecka eller två. Så det är ju skönt att du ska sova med linsen. Men ikväll ska du ha på dig den en halvtimme innan du går och lägger dig.
Sen satte jag mig i undersökningsstolen igen för att testa hur bra jag såg med linserna på syntavlan. Det kan vara bra att tillägga: Man ska se bra när man sätter i linserna, inte bara när man tar ut dom…
Inga problem att läsa nedersta raden och 120 procents syn både monokulärt och binokulärt, det vill säga med båda ögonen tillsammans och varje öga för sig. Kanonsyn alltså. Skönt!
Tar ut nattlinserna första gången
När jag känt på linserna i ungefär en kvart kändes det redan lite bättre. Inte alls samma irritation som precis när jag satt i dom.
Då var det dags att ta ur dom. Eftersom det inte går att nypa till en hård lins på samma sätt som en mjuk så har man en liten gummisug att ta ut dom med.
Man bara för sugen mot linsen och den sätter sig på en gång. Med sugen var det en barnlek att få ur linserna. För den som har problem med isättningen finns det en annan sugpropp att ta till för det ändamålet.
För nattlinserna har man inte en vanlig linsburk, utan något som snarare ser ut som ett litet provrör. I locken på varje sida sitter en liten gummiskåra där linsen kläms fast.
Efter provningen räckte det att fylla röret med Neusan koksaltlösning, tyckte Kristin, eftersom det inte skapats några beläggningar på linsen, och skruva på. Annars krävs det andra sorters linsvätskor för hårda linser. Något vi kommer till längre fram.
Första gången man provar linsen kan faktiskt hornhinnan ha omformats såpass redan efter en knapp kvart att man ser bra även efter att ha tagit ut linserna, även om det då går tillbaka snabbt.
Det gjorde däremot inte jag. Halvblind direkt och totalsuddigt på syntavlan. Något jag hoppas ska vara annorlunda imorgon.
Det var allt för den gången.
För att sammanfatta så var det rätt stor skillnad mot att använda mjuka linser. Visst var det lite obehagligt med linsen i ögat första gången, men inte värre än att det är uthärdligt. Och framför allt: Synen var perfekt!