Progressiva glasögon – hur fungerar det?

Progressiva glasögon har flera styrkor i samma glas. Det innebär att du kan se på olika avstånd utan att behöva byta glasögon när du blivit ålderssynt. Däremot finns det en del att tänka på om du funderar på att köpa progressiva glas.

Hur det fungerar, när behovet uppstår och vem som bör ha eller inte ha progressiva glasögon, samt hur man kan kombinera olika typer av glas går vi igenom här. Men du är alltid välkommen att ringa oss på 031-713 98 31 om du har frågor eller vill boka tid för undersökning.

När uppstår behovet?

Behovet av progressiva glasögon kommer när ögat inte klarar av att ställa om fokus mellan långt och nära håll när musklerna i ögat stelnar.

Ålderssyntheten kommer från ungefär 40 år, vilket på fackspråk kallas presbyopi. Som nybliven presbyop märker du hur du måste flytta texten längre från dig för att kunna läsa mindre text.

Progressiva glasögon för den som börjar se dålig på nära håll

Översynta (som ser bra på långt håll) drabbas tidigare än närsynta av ålderssynthet. Många får veta att dom blivit presbyopa när dom kommer på kontroll till sin optiker.

När du har problem att se på både nära och långt håll kan det bli besvärligt om du hela tiden måste byta glasögon. Då kan en smidig lösning vara ett par progressiva glasögon.

Det är bra att tänka på att din synskärpa på nära håll kan komma att förändras om du precis har blivit ålderssynt. Då kanske livslängden på inte blir så lång på ett nytt par glasögon.

Huruvida du ändå tycker att det är värt investeringen är såklart upp till dig, som beror på dina behov och din ekonomi. Däremot är du välkommen att diskutera alternativ med vår optiker.

Det är väldigt sällan personer under 40 år har behov av progressiva glasögon. Däremot innebär det inte att alla behöver det, något vi strax kommer att gå in på mer.

Så fungerar det

Ett progressivt glas har två styrkor. En styrka för att se på långt håll och en för att läsa. Mellan styrkorna ligger det en övergångsdel, där den ena styrkan övergår i den andra.

Man kallar det för kanaler, där du tittar i olika kanaler för att se på olika avstånd. Kanalens placering är anpassad för hur du normalt sett tittar, men det kan krävas lite träning för att enkelt hitta rätt kanal.

Även övergångsdelen kan fylla behov. Sitter du i bilen kanske instrumentpanelen ligger i övergångsdelen och sitter du framför en skärm kanske du ser den bäst där.

När du har fått ett par nya progressiva glasögon kan det krävas ett par veckors “inkörning” innan du känner dig helt bekväm med dom.

Vem behöver progressiva glasögon?

Det är inte riktigt så enkelt att du klarar allt med samma par glasögon bara för att det finns flera styrkor i dom.

Om du alls behöver progressiva glasögon och om du behöver ytterligare par för andra behov avgör dina individuella behov. Det handlar om hur din vardag ser ut och hur du använder din syn.

Till exempel kan du behöva komplettera dina progressiva glasögon med läsglasögon eller terminalglasögon. Det handlar inte bara om att kunna se, utan om ergonomiska faktorer så att inte begränsningar i glasen gör att du sitter långa stunder och anstränger fel muskler.

Du ska inte heller glömma behovet av solglasögon, något vi på Syn Ögonklinik gärna understryker eftersom det är viktigt att skydda ögonen. Det går även att få solglasögon som progressiva glasögon.

Tycker du att det blir höga kostnader med alla par så får du gärna diskutera med oss vilka möjligheter som finns så att vi kan hjälpa dig att prioritera.

Varför ska man kombinera med läsglasögon?

Om du sitter länge och läser kan det vara bra att ha ett par läsglasögon även om dina vardagsglas är progressiva.

Eftersom kanalen för läsning är snävare i ett par progressiva glas ställer det krav på att du tittar i en viss vinkel. Detta till skillnad från ett par läsglasögon som bara har en styrka. Där är glaset är enkelslipat med rätt styrka för just läsning.

Att exempelvis ligga i sängen och läsa med ett par progressiva glas kan göra att du får svårt att hitta en bekväm ställning.

Situation där läsglasögon kan ersätta progressiva

Men om du är ute på stan eller ska läsa kortare stunder kan det vara skönt att slippa byta glasögon. Därför är progressiva glasögon och läsglasögon en vanlig kombination. Läsglas kan både slipas för just dig, eller köpas färdiga.

Samma princip gäller för någon som sitter framför datorn. Den som har progressiva glasögon tenderar att lyfta på hakan för att kunna titta i övergångsdelen. Det blir ansträngande för nacken i längden. Då kan det vara värt att överväga ett par terminalglasögon som komplement.

Vem ska inte ha progressiva glasögon?

Även om det är smidigt för många, så är det inte alla som kan ha, eller trivs med, progressiva glas.

Dels kan det finnas medicinska skäl. En person med dålig balans bör inte ha progressiva glas då det kan ge en gungkänsla och ytterligare försämra balansen.

Men det finns även personer som helt enkelt inte trivs med flera styrkor i samma glas. Det kan kännas snurrigt, vara svårt att hitta fokus eller kännas som att det gungar.

Det finns också dom som till exempel tycker att progressiva glas fungerar utmärkt inomhus, men inte klarar av det i utomhusmiljö.

Därför är det värt att prova

Vem som kommer att tycka att det är besvärligt, och vem som kommer att klara det bra, går inte att säga i förväg.

Därför har vi en så kallad proggaranti vilket innebär att du kan byta till två par enkelslipade glasögon om det inte skulle fungera. Det är bra att veta om man ska testa för första gången eftersom det är en investering på ett antal tusen kronor.

Det är också viktigt att lägga till att det har hänt väldigt mycket i utvecklingen av dom progressiva glasen. Därför ska du inte låta någon som provat för länge sedan med dåligt resultat hindra dig från att själv avgöra om det är något för dig.

Tekniken är otroligt mycket bättre idag, med bättre synupplevelse än vad din farfar provade för tjugo år sedan.

Din syn ska klara mycket

För att få till ett bra progressivt glas krävs det avancerad teknologi. Den snabba tekniska utvecklingen gör att vi växlar mellan olika avstånd på nya sätt.

Med smartphones och surfplattor har vi fått nya läsavstånd och växlar på nya sätt. Till exempel tittar vi från datorskärmen, till mobilen och sedan ut genom fönstret för att se vad som händer på gatan. För att sedan vilja snegla på anteckningar som ligger bredvid oss på skrivbordet.

Progressiva glasögon har flera styrkor i samma glas

Bilden visar en situation och miljö där synen snabbt behöver växla mellan olika avstånd.

Vilket det bästa progressiva glaset är varierar från person till person och vilka behov det ska tillfredsställa. På Syn Ögonklinik hjälper vi dig att prova ut det som är bäst för dig och vad som krävs för att täcka upp olika situationer i din vardag.

Vad kostar det?

Det hade varit trevligt att kunna ge ett rakt och enkelt svar på vad det kostar. Men det är ganska många faktorer som avgör vad slutsumman hamnar på.

Det beror på vilken glaskvalitet du vill ha, vilka behandlingar du väljer och dina styrkor. Dessutom ska du välja ut en snygg båge så att du verkligen trivs med att ha på dig dina glasögon.

På Syn Ögonklinik arbetar vi bara med bra glaskvaliteter och bra behandlingar. Vi har bra priser på dom produkter som vi erbjuder och du får gärna ringa oss eller komma förbi butiken för att få närmare prisuppgifter. Då får vi möjlighet att ställa ett par frågor för att se vad du är ute efter.

Självklart kan du även boka en tid för synundersökning och därefter diskutera med optikern vad som passar dig. Helt utan förpliktelser att köpa någonting.

Nästa steg är en synundersökning

Känner du att det är dags att skaffa ett par ny glasögon är nästa steg att boka in en synundersökning hos vår optiker. Det gör du genom att ringa oss på 031-713 98 31 eller så kan du boka direkt online.

Gå till bokningen genom att klicka här.

Vill du verkligen ta hand om dina ögon på bästa sätt och är mån om din ögonhälsa så får du gärna börja med att boka en grundläggande ögonhälsokontroll hos vår ögonläkare. Med åldern är det mycket som händer med ögonen och det kan finnas sjukdomar eller tillstånd som behöver behandlas först. Läs mer om åldrandet och ögat här.

När du vet att ögonen är friska och att det verkligen är glasögon du behöver kan du sedan boka en tid hos vår egen optiker. Läkartider bokas enbart på telefon.

Translate »