Keratokonus är en ögonsjukdom som gör att hornhinnan förtunnas, framförallt i dom centrala delarna och får en toppig form. Det innebär att synen påverkas kraftigt.
När hornhinnan inte har en perfekt sfäriskt form bryts inte ljuset som det ska på väg in i ögat, vilket ger brytningsfel som är komplicerade att rätta till och försämrad som syn som inte kan åtgärdas med hjälp av glasögon. Patienter med utvecklad keratokonus behöver ofta stabila, hårda kontaktlinser.
Synen förvrängs av sjukdomen
Synskärpan för den som drabbats av keratokonus påverkas både på långt- och nära håll. Även mörkerseendet försämras och den drabbade kan se många bilder av ett objekt.
Framförallt kan det skapas förvrängningar runt ljuskällor. Andra symptom kan vara att man drabbas av ljuskänslighet och att bli trött eller irriterad i ögonen. Det kan vara stor skillnad mellan ögonen. Bilden nedan visar ett öga med keratokonus.
Keratokonus drabbar för det mesta unga personer någon gång i mitten tonåren som i övrigt är helt friska. Det finns även en ärftlig faktor. Sjukdomen gör att hornhinnan gradvis förtunnas, men det brukar avstanna runt 30-årsåldern.
Förr fanns det inte så mycket man kunde göra, men idag finns det effektiv behandling som bromsar sjukdomen. Det innebär att möjligheterna att hitta bra synhjälpmedel är mycket större samtidigt som det finns ett större utbud av olika kontaktlinser.
Så påverkas hornhinnan
När ljuset går in i ögat bryts det för att fokuseras på rätt ställe längst bak i ögat, på näthinnan. Utanför pupillen sitter hornhinnan. Det är en mycket viktig del av ögat som ska vara helt genomskinlig för ljuset ska kunna passera fritt.
Hornhinnan fungerar även som en lins med stor brytningskraft. För att få en perfekt och skarp bild måste hornhinnan vara jämn och sfärisk, vilket den inte är hos en person med keratokonus.
Det är den så kallade stroman som ser till att den håller en stabil välvd form. När stroman förtunnas av keratokunos börjar den bukta ut av trycket i ögat, som alla människor har. Eftersom förtunningen är liten i ytterkanterna och större centralt blir formen som en kon.
Den felaktiga formen på hornhinnan leder till astigmatism och närsynthet. Man vet inte varför det händer, men det finns effektiv behandling som får förtunningen att stanna av. Därför är det väldigt viktigt att få en tidig diagnos eftersom det gör att synfelet blir mindre komplicerat
Hornhinnan kommer inte att gå tillbaka till den tjocklek den en gång hade. Alternativet att byta ut hornhinnan genom en transplantation finns, men det undviks helst eftersom det finns risk för komplikationer.
Behandling av keratokonus
I början av 2000-talet kom en ny behandling kallad korneal korsbildning som gav helt nya möjligheter att stabilisera hornhinnan.
Genom att ge patienten riboflavin som som sedan belyses med ultaviolett ljus kan man öka stabiliteten i hornhinnan. På så sätt stannar ofta sjukdomens utveckling av helt. Eftersom utvecklingen naturligt avstannar med åren kan det räcka att göra det en gång. Det finns även en möjlighet att operera in ringsegment av plexiglas för att se bättre.
Äldre patienter kan få speciallinser i samband med operationer för grå starr som korrigerar för felen som orsakas av hornhinnans form.
Talen för hur många som är drabbade av keratokonus varierar mellan olika undersökningar och vilka kriterier som sätts upp. Men mellan 50-150 personer av 100.000 invånare i Sverige har sjukdomen. Det är fler män än kvinnor som är drabbade.