Vad är Orto-K?

Orto-K används som en synonym till nattlinser och är en metod för att omforma hornhinnan under natten för att slippa glasögon under dagen.

Begreppet Orto-K är en förkortning av orthokeratology och kan även ibland kallas för CRT, Corneal Refractive Therapy. Oavsett vilket begrepp man använder handlar det om att använda en stabil kontaktlins som rättar till ett synfel och ger en skarp syn när linsen plockas ur.

Orto betyder rak och ett K-värde är ett mått på hornhinnans form, keratometri. Begreppet kan man översätta till “en behandlingsmetod för att räta ut horninnan”.

Orto-K och lins som anpssas över natten

Ordet refraktion innebär inom optiken att man böjer ljusets strålar för att det ska träffa rätt längst bak i ögat. Orto-K kan användas som ett alternativ till refraktiv kirurgi, alltså kirurgi som syftar till att rätta till ett synfel där ljuset bryts felaktigt. Skillnaden är att det är en reversibel metod, alltså en metod som går tillbaka om man slutar använda linserna. Ett kirurgiskt ingrepp går inte att ta tillbaka.

Det vanligaste är att korrigera närsynthet med Orto-K även om det finns exempel på långsynta som har haft bra resultat. På kontaktlinskliniken är det däremot personer med en normal närsynthet som vi anpassar och provar ut linser till.

En annan viktig effekt av Orto-K är att “man stänger av” det synfel man har när man börjar använda linserna. Närsyntheten, myopin, fortsätter alltså inte att utvecklas. Många använder linserna allt mindre, men med en bibehållen synskärpa.

 

 

Orto-K är inget nytt

Att omforma hornhinnan med hjälp av kontaktlinser är inte någon ny teknik. Men den har blivit bättre och har utvecklats.

Optiker Ulf Brunlöf var med redan från starten och minns när den kom:

-Sommaren 1968 var den en stor konferens i Göteborg. Där pratade dom amerikanska optikerna mycket om Orto-K och att det var den stora grejen. Men jag fattade inte riktigt vitsen eftersom linserna då användes i vaket tillstånd och vad är det för vits om man ändå måste ha linsen på sig.

Orto-K var alltså inte nattlinser i början. Det stora problemet var att linserna inte släppte igenom tillräckligt mycket syre. Det innebar att man inte kunde sova med dom.

-Den som somnade med den gamla typen av stabila kontaktlinser gjorde inte om det eftersom det gjorde väldigt ont. Man vaknade rödögd med stor smärta i ögonen, minns Ulf.

När materialet Boston X-Cel kom för tjugo år sedan kunde linserna släppa igenom så mycket syre att det gick att sova med dom. Det gav helt nya möjligheter med Orto-K eftersom man kunde ha på sig linserna på natten och ta ur dom när man vaknar.

Efter natten har hornhinnan ändrat form så att man slipper ha glasögon eller linser på sig under dagen. Man sover ungefär en tredjedel av dygnet och är vaken två tredjedlar. Det innebär att man inte måste ha i linserna lika länge som tidigare och belastningen på ögat blir betydligt mindre.

-När man kunde sova med linserna började jag direkt, konstaterar Ulf, som idag har lång erfarenhet av att tillpassa linser för Orto-K med regelbundna uppföljningar av patienterna. Erfarenhet som han har tagit med sig till vår kontaktlinsklinik som ligger under vårt koncept för Medicinsk Optik

 

BIld på Orto-K: Nagorsky, CC BY 3.0

Translate »