Torra ögon av kontaktlinser är ett vanligt problem. Linserna skaver och är inte längre behagliga i ögonen. Då är det viktigt att gå på kontroll och ta tag i problemen i tid eftersom det kan leda till att det blir svårt att fortsätta använda linser.

I längden kan det bli så obekvämt att ha linsen i ögat att linser inte längre är ett alternativ.

– Den vanligaste orsaken till att mina patienter slutar använda kontaktlinser är inte att jag ber dom. Det är för att det skaver och linserna blir så obehagliga att bära att patienterna själva väljer att sluta, säger Kristin Henriksson, vår optiker på Syn Ögonklinik.

Men vad är det som orsakar torra ögon av kontaktlinser, som ger röda ögon och skavkänsla?

Därför kan linser börja skava

Den enkla förklaringen är att kontaktlinser helt enkelt gör ögat torrt. Det finns två huvudorsaker till det:

  1. Mjuka kontaktlinser suger åt sig vätska.
  2. Kontaktlinser delar tårfilmen i två delar.

Ett friskt öga behöver en fungerande tårfilm. Vid varje blinkning dras en tårfilm ut över ögat och ska hålla ihop till nästa blinkning, som drar ut en ny tårfilm. Tårvätskan hålls på plats av ett tunt fettlager som produceras i ögonlockskanterna.

Fettproduktionen är en nyckelfaktor för en stor del av alla som upplever torra ögon. Vi går inte djupare in på det här, men klicka på länken nedan för att lära dig hur det fungerar.

Att ögat blir torrare av att linserna suger åt sig vätska säger sig självt. Men det är viktigt att tänka på att torra ögon ofta beror på flera samspelande faktorer.

Har du ett kontorsarbete med mycket tid framför datorn så är det sannolikt en ganska torr luft. Dessutom blinkar du mindre framför skärmen. Hjärnan prioriterar fokus på skärmen och håller inne blinkreflexen.

I tillägg till det så delas din tårfilm i två delar. En del hamnar under linsen och den andra delen lägger sig över linsen. Tillsammans gör dessa faktorer att det ställs höga krav på att tårfilmen ska klara av att utföra sin uppgift med en lins i ögat.

Ett problemfritt linsbärande innebär att du inte ska känna av att det faktiskt är en främmande kropp som sitter i ögat. Men när det blir torrt och tårfilmen inte fungerar kan du får en skavkänsla och uppleva att det obehagligt.

Linsbärare får större problem tidigare

Allt fler drabbas av torra ögon och i tidigare åldrar. Vi tillbringar mer och mer tid framför skärmar, och förändringen i våra vanor har gått snabbt. Torra ögon kommer sällan över natten, utan utvecklas över tid.

Därför är det viktigt att tidigt ta besvär med sina kontaktlinser på allvar. Konsekvensen riskerar annars bli att du helt kommer att behöva sluta med dina linser. Antingen för att det till exempel uppstår skador på hornhinnan och infektioner riskerar allvarliga problem med ögonhälsan.

Men du kommer själv känna att det inte är särskilt bekvämt och att det blir allt skönare att plocka ur linserna när du kommer hem från jobbet.

Om vi på grund av vanor och livsstilsfaktorer drabbas av torra ögon är det inte konstigt att linsbärare känner av det först eftersom linserna i sig försvårar tårfilmens arbete.

Kommer jag att behöva sluta med linser?

Det är inte så att du måste sluta med linser bara för att ögonen har blivit torrare, röda eller att det skaver. Däremot kanske det är dags att se på om det finns alternativ och vad man kan göra för att det ska fungera på lång sikt.

Börja med att gå kontroll hos din optiker. Fördelen med att komma till oss är att vi har stor kunskap om torra ögon. Det innebär att vi kan ge dig medicinskt motiverade råd, rekommendera bra produkter som ögondroppar och, om det behövs, hitta en behandling på rätt nivå.

Att fortsätta med linser eller inte är ofta inte svart eller vitt. Du kanske behöver ta fler pauser från dina linser, och då är det viktigt att du har ett par bra glasögon som du kan ta till.

Glasögon för att kunna ta linsvila

Se till att ha ett par bra glasögon för att kunna vila från linserna.

Det finns också många olika typer av linser och material. Kanske är hårda linser ett alternativ? En fördel är att dom inte drar till sig vätska. Eller så är det värt att fundera på nattlinser om du inte vill bära glasögon.

Kontaktlinsklinik och klinik för torra ögon

Vi har specialiserat oss på både kontaktlinser och torra ögon. Först och främst som två olika områden. Dom flesta om besöker vår klinik för torra ögon har inte kontaktlinser. Och dom flesta som kommer på linskontroll har inte problem med torra ögon.

Däremot innebär det att du kan vara trygg i att vi har stor kunskap om torra ögon och hjälper dig på bästa sätt för att bli av med besvären.

Translate »