Om kontaktlinskliniken

På kontaktlinskliniken hjälper vi dig att prova ut rätt kontaktlinser och att du får ett besvärsfritt kontaktlinsbärande. Många av våra kunder har stabila kontaktlinser som kan ge helt andra möjligheter för närsynta eller personer med komplicerade brytningsfel.

Rätt använda är kontaktlinser ett fantastiskt optiskt hjälpmedel. Men det är inte bara ett alternativ till glasögon, utan en främmande kropp som har direkt kontakt med ögat. Det innebär både möjligheter och risker. Därför är det viktigt att sköta sitt linsbärande på rätt sätt och gå på kontroller.

Få hjälp på kontaktlinskliniken

Hos oss har vi både optiker och ögonläkare som hjälper dig till rätt typ av kontaktlins och ser till att det fungerar bra för dig. Du kan också vända dig till oss om du har problem med dina kontaktlinser eller vill göra en mer omfattande kontroll av din ögonhälsa än vad du gör hos din optiker idag.

Hårda kontaktlinser

På kontaktlinskliniken har vi specialistkompetens i nytillpassning av både hårda kontaktlinser (eller stabila kontaktlinser som man också säger) och mjuka kontaktlinser.

Vi arbetar allra mest mest hårda kontaktlinser som ger andra möjligheter för den med vissa specifika synproblem än vad mjuka kan ge. Det inkluderar patienter med komplicerad astigmatism, eller sjukdomen keratokonus. Eftersom den stabila kontaktlinsen sitter direkt över hornhinnan ger det helt andra möjligheter att korrigera ojämnheter jämfört med glasögon.

Det kan också finnas medicinska fördelar med stabila kontaktlinser för den som till exempel har genomgått en operation.

Mjuka linser är det allra vanligaste och ett bra alternativ för många. Men eftersom linsen följer hornhinnan korrigerar den inte för ojämnheter och kan inte avhjälpa vissa synfel med oregelbundna ytor.

Ett annat problem med mjuka linser är att dom suger upp vätska och kan bida till torra ögon. Med hårda linser slipper du det problemet och kan för en del vara ett alternativ. Även om du under lång tid har använt mjuka kontaktlinser utan problem kan ålder och livsstil göra att det förändras.

Därför kan det vara bra att både se över alternativa varianter av kontaktlinser och undersöka dig på kliniken för torra ögon om du har besvär. Vi arbetar med torra ögon på specialistnivå och kontaktlinsbärande kan vara en bidragande faktor.

Användningsområden för hårda linser

Hårda kontaktlinser kan ge nya möjligheter för en bättre syn både för dig med “vanlig närsynthet” och mer komplicerade synfel där alternativen är färre.

Linserna anpassas individuellt för varje öga och specialbeställs specifikt för dig. Det kräver också en period av tillpassning och tillvänjning, vilket gör att det ställer högre krav på både användare och optiker jämfört med mjuka linser.

Framförallt är det två typer av patienter som använder sig av hårda linser:

  1. Normalt närsynta som genom att använda nattlinser helt kan slippa linser eller glasögon dagtid. En metod kallad Orto-K.
  2. Personer med grav astigmatism, keratokonus eller som av andra skäl har en ojämn hornhinna.

Vill du veta mer om hårda kontaktlinser skulle vara ett bra alternativ för dig är du välkommen att ringa oss eller skicka ett meddelande så ringer vi upp.

Mjuka kontaktlinser

Mjuka kontaktlinser är det dom allra flesta kontaktlinsbärare använder och kan provas ut av optiker med kontaktlinsbehörighet.

Att bära linser fungerar bra för dom flesta, men det är viktigt att sköta sitt linsbärande och att gå på kontroller regelbundet även för dig som inte upplever problem. Du har bara ett par ögon som det gäller att ta hand om.

På kontaktlinskliniken hjälper vi dig från att prova ut kontaktlinser, tillpassa dom och lära dig sätta i och ta ur, till uppföljande kontroller av ögonhälsan.

För dig som har problem är det också möjligt att gå vidare för en undersökning hos ögonläkare. Genom vårt koncept Medicinsk Optik samarbetar optiker och ögonläkare för att du ska få så bra syn som möjligt med friska ögon.

Translate »