Du som har ögonsjukdomar

För dig som har ögonsjukdomar är Medicinsk Optik extra viktigt av flera orsaker. Det gäller även om du haft ögonsjukdomar som inte längre behandlas eller om du har symptom som tyder på att du har en sjukdom.

Ögonsjukdomar påverkar ögat och din syn på olika sätt. Även om din sjukdom inte gör att du kontinuerligt följs upp av ögonläkare på sjukhus är det viktigt att vara under kontroll. Sjukdomar som inte behandlas kan förändras och många gånger tar det tid innan du får kännbara symptom.

olika ögonsjukdomar

Dubbelseende, suddig syn och begränsat synfält kan orsakas av vanliga ögonsjukdomar.

En annan viktig anledning är att din sjukdom kan ha lett till en kronisk synnedsättning. Då är det extra viktigt att ta hand om synen du har på bästa sätt.

En frisk person kan kanske klara av en viss synnedsättning utan att det påverkar vardagen så mycket. Men om du redan har drabbats har du inte råd med ytterligare försämringar och behöver vara mer uppmärksam på din ögonhälsa.

Så påverkar sjukdomar

Alla dom vanligaste ögonsjukdomarna påverkar synen på olika sätt. Det är inte ovanligt att man har flera sjukdomar av olika grad. Även om har träffat ögonläkare för en sjukdom är det inte säkert att hela din ögonhälsa har undersökts ordentligt. En del kan botas och läker, andra ger permanenta skador som det är viktigt att begränsa.

Här beskriver vi dom vanligaste sjukdomarna. Dom flesta drabbas av någon av sjukdomarna förr eller senare i livet.

Grå starr (eller katarakt)

Väldigt vanligt bland äldre och innebär att linsen grumlas. Grå starr åtgärdas genom en enkel operation som bekostas av offentlig sektor där linsen byts ut.

Vi kan hjälpa dig att diagnostisera grå starr och remittera dig för operation. Efteråt gör vi efterkontroller för att se att det gått bra och vår optiker undersöker dig när det är dags för nya glasögon.

Läs mer här om hur Medicinsk Optik hjälper dig med grå starr.

Grön starr (eller glaukom)

En allvarlig sjukdom som sakta förstör synfältet och det kan ta flera år innan man får kännbara symptom vilket innebär att många som har sjukdomen inte vet om det själva. Grön starr kan inte botas i de allra flesta fall, men det finns effektiv bromsande behandling.

Genom regelbundna kontroller och Medicinsk Optik kan sjukdomen hittas i tid. Vid misstanke utreder vi sjukdomen och inleder behandling. Du som har sjukdomen och behandlas med ögondroppar får många gånger problem med yttre ögat och utvecklar torra ögon som en biverkning av dom trycksänkande dropparna.

Även om du går på kontroller på sjukhus rekommenderas du att välja Medicinsk optik eftersom din ögonläkare kanske inte ser till hela din ögonhälsa och kommer sannolikt inte att prata med din optiker om dina behov.

Genom Medicinsk Optik kan vi hjälpa dig att hålla det yttre ögat så friskt som möjligt vilket även leder till bättre syn.

Läs mer här om Medicinsk Optik och grön starr.

glaukom börjar ofta i ytterkanten

Olika stadier av grön starr

Torra ögon

Den vanligaste orsaken till ögonläkarbesök är problem med yttre ögat och torra ögon, men trots det är det svårt att få hjälp. Det är sällan prioriterat i vården, men kan vara väldigt besvärligt och obehagligt och påverkar även synen.

När du väljer Medcinsk Optik får du hjälp enligt våra rutiner på torra ögonkliniken. Dåligt fungerande tårfilm och skador på hornhinnan påverkar ljusets brytning vilket innebär att ögonläkaren vill ha det under kontroll innan du får tid hos vår optiker. Den yttre ytan av tårfilmen har nämligen den största brytningskraften i hela ögat.

Läs mer om varför Medicinsk Optik är bra för dig med torra ögon.

Åldersrelaterade förändringar i gula fläcken (AMD)

En sjukdom som förstör nervceller som ger oss den centrala synen, mitt i synfältet. Den torra varianten som är den vanligast formen kan inte botas, men det finns åtgärder som kan bromsa utvecklingen. Det är mycket viktigt att komma ihåg att den torra formen kan omvandlas till en allvarlig våt variant. Den våta formen kan behandlas men måste upptäckas i tid för att få effekt.

Du som har åldersrelaterade förändringar i gula fläcken bör välja Medicinsk Optik för att få regelbundna kontroller av sjukdomen som oftast inte följs upp av den offentliga sjukvården. Då kan du hitta andra sjujkdomar tidigt som ytterligare skadar synen och får veta om det finns tecken på omvandling till den våra varianten.

Läs mer om varför du som har gula fläcksjukdomen har nytta av Medicinsk Optik.

Diabetes

Diabetes är en systemsjukdom som kan påverka ögat på flera olika sätt. Dibetiker kan bland annat få blödningar, infarkter, svullnader och kärlväxt i ögat, speciellt på näthinnan. Det kan leda till mycket allvarliga tillstånd i ögonen. Svajigt blodsocker påverkar även synskärpan direkt, vilket gör att du inte får lika bra effekt av glasögon.

Diabetiker och kontaktlinser och diabetiker är ett kapitel för sig. Idag görs det många fel inom detta området. Det bör undersökas noggrant om man ska ge kontaktlinser eller inte till en diabetiker.

Det är väldigt motiverat för dig som har diabetes att välja Medicinsk Optik istället för att gå till en vanlig optiker. Du behöver regelbundna och noggranna undersökningar och test hos ögonläkare eftersom sjukdomen kan påverka dina ögon på flera sätt.

Läs mer om hur Medicinsk Optik är en viktig tjänst för dig med diabetes.

Samynsproblem

När ögonen inte samarbetar på rätt sätt kan det ge allvarliga konsekvenser och förorsaka allt från dubbelseende, huvudvärk och trötthet till klumpighet och lässvårigheter. Det finns ofta bra behandling, men okunskap om problemen gör att många aldrig får veta vad som är fel.

Medicinsk Optik är viktigt för dig med symptom och det här är problem som är vanliga bland skolbarn. Vår ögonläkare ställer en diagnos och ofta ingår glasögon i behandlingen som du får hjälp med av vår egen optiker.

Läs mer om varför Medicinsk Optik är viktigt för dig med samsynsproblem.

Det här är bara ett par exempel på hur ögonsjukdomar gör det extra viktigt att välja Medicinsk optik och ta ögonhälsan på stort allvar.

Gå inte till optiker direkt

Vi rekommanderar alltså alla som har, har haft, eller har symtpom på ögonsjukdomar att inte gå till optiker direkt när synen blir sämre. Se försämrad syn som ett tecken på att det är dags att gå på kontroll om du inte har gjort det på ett tag.

Förutom att det är viktigt för ögonhälsan att ögonläkare undersöker dig riskerar du att lägga pengar på glasögon eller kontaktlinser du inte har nytta av, inte ger dig maximal hjälp, eller bara kommer att fungera under en kortare period. I värsta fall kan det till och med vara skadligt.

En optiker är duktig på att bedöma synfel som kan avhjälpas med glasögon och kontaktlinser och ta fram rätt optiska hjälpmedel. Men det är ögonläkarens uppgift att undersöka ögat, ställa diagnoser och behandla. Därför är det viktigt att börja på rätt ställe och ta reda på att ögonen är friska eller om det finns sjukdomar som först måste behandlas.

Är du lite orsäker på skillnaden på synundersökningen hos optikern och ögonläkarundersökningen kan du räta ut frågetecknen här.

Boka tid för undersökning

Vill du boka tid för undersökning hos ögonläkare är du välkommen att ringa på 031-713 98 31 för att boka tid. Eller skicka ett kontaktformulär så ringer vi upp.

Vi bokar bara in tider över telefon, men ringer upp så snart vi kan.
Beskriv kortfattat om du har symptom, besvär eller försärmad syn. Du kan boka även utan en specifik anledning.
Translate »