Det finns många sjukdomar eller syndrom som inte är direkta ögonsjukdomar, men som påverkar ögat på olika sätt. Antingen påverkar själva sjukdomen ögat, eller så är det en bieffekt av medicinerna du tar mot sjukdomen.
Du som har någon av dessa sjukdomar rekommenderas att välja Medicinsk optik om synen försämras. Det är också starkt rekommenderat att regelbundet gå på kontroll hos ögonläkare för att tidigt upptäcka tecken på att sjukdomen påverkar ögat innan synen drabbas.
Diabetes
Diabetes innebär också en ökad risk att drabbas av vanliga ögonsjukdomar såsom gråstarr , grönstarr eller torra ögon.
Eftersom det är en så viktig sjukdom att ta hänsyn till när det gäller ögonhälsan har vi en separat mer omfattande artikel om diabetes påverkan på synen och ögonen här.
Högt blodtryck
Det händer också att ögonläkaren är den som först upptäcker att patienter har mycket högt blodtryck, eftersom det kan bli så dramatisk påverkan på synen som gör att man uppsöker läkare.
Så påverkar högt blodtryck ögat och synen
Högt blodtryck kan påverka flera olika delar av ögat. Näthinnan, längst bak i ögat där syncellerna sitter, kan drabbas av infarkter som ger defekter på synfältet eller kraftigt försämrad synskärpa. Blockeringar i venerna kan ge blödningar i näthinnan. Det kan leda till kärlväxt i olika delar av ögat och kan leda till blödningar, grön starr och inflammationer.
I värsta fall kan centrala artärer som leder blod till näthinnan drabbas och du kan förlora synen på ett par minuter.
Synnervshuvudet kan drabbas av blödningar eller svullnad som gör att synen och synfältet påverkas. Synnerven har en väldigt viktig funktion då den transporterar synsignalerna från ögat till hjärnan.
Mediciner för högt blodtryck
Även mediciner för högt blodtryck kan påverka ögat och utlösa problem med torra ögon. Exempel på det är vattendrivande medicin och betablockerare.
Högt kolesterol
Kolesterolproppar kan komma från halskärlen och ge både kortsiktiga och långsiktiga synproblem. Mindre infarkter kan begränsa synfältet där problemen har inträffat.
Högt kolesterol kan ge permanenta synproblem av olika grader och kan ge blödningar, svullnader och kärlväxt.
Om du har högt kolesterol är det viktigt att ta synförsämringar på allvar och kontrollera dig hos ögonläkare innan du går till optikern.
Om du dessutom har haft stroke, njursvikt eller har ögonrelaterade problem bör du gå på förebyggande kontroller minst en gång om året.
Metabolt syndrom
Du anses ha metabolt syndom om du uppfyller 3 av följande 5 kriterier:
- Högt blodtryck (hypertension)
- Konstant högt TG-värde (triglycerid, ett sorts blodfett) på fastande mage.
- Låga nivåer av HDL-kolestrerol (det goda kolesterolet)
- Bukfetma, eller ett BMI på över 25.
- Konstant rubbat blodsocker eller insulinresistens.
Metabolsk syndrom innebär en ökat risk att drabbas av ögonsjukdomar.
- Högt blodtryck och diabetes ger en ökad risk för grå starr.
- Metabolskt syndrom ger högre tryck i ögonen, vilket är en viktig riskfaktor för att få grön starr
- Högre blodtryck leder till åderförkalkning i blodkärlen som leder till synnervshuvudet och näthinnan. Det ger en mindre blodtillförsel och därmed syrebrist, vilket kan leda till skador
- Blodtryckssäknande mediciner kan ibland leda till en minskad genomblödning och därmed skador.
- Dessutom finns det studier som visar samband mellan högt blodtryck och högre tryck i ögonen.
Reumatiska sjukdomar
Det är vanligt att patienter med reumatiska sjukdomar drabbas av torra ögon. Det kan svida, klia och kladda. Den som lider av torra slemhinnor kan även drabbas av torrhet i ögonen. Tårvätskans kvalitet kan påverkas. För att inte drabbas av kroniska besvär är det viktigt att undersöka sig hos ögonläkare för att få råd och behandling så att problemen inte förvärras.
Personer med reumatiska sjukdomar kan drabbas av Sjögrens syndrom eller sekundär Sjögrens. Även om sjukdomen inte kan botas är det viktigt att lära sig kontrollera den i största möjliga mån och ta hand om det yttre ögat.
Inflammationer i hornhinnan av olika grader kan uppstå. Det kan vara både smärtsamt och påverka synen.
För den som har ryggradsreumatism är det regnbågshinneinflammation, eller irit, en relativt vanlig sjukdom. Det är inte säkert att den som drabbats av ögonsjukdomen ännu har fått sin diagnos för ryggradsreuatism.
Medicinering av reumatism kan leda till grå starr i tidigare ålder, en mycket vanlig ögonsjukdom som innebär att linsen grumlas.
Sköldkörtelsjukdomar
Basedows- eller Graves sjukdom (två olika läkare som beskrev sjukdomen) är en autoimmun sjukdom som angriper kroppens egna vävnader. Det kan leda till att ögonen drabbas och att patienten får förändringar i ögonlockens vävnader och det yttre ögat. Mer än hälften av alla som har Basedows sjukdom med överfunktion får förändringar, men betydligt färre får märkbara symptom i ögonen.
Den som drabbas får problem med yttre ögat. Även nerver kan hamna i kläm och ögonmusklerna kan drabbas och det kan bli smärtsamt att röra ögonen.
Sarkoidos
En akut variant av sjukdomen, herfords symdrom, kan orsaka smärta ögonen och dimsyn när regnbågshinnan drabbas av en inflammation. Även kronisk sarkoidos kan drabba ögonen.
Åderförkalkning
Om blodkärlen i näthinnan spricker eller drabbas av proppar så påverkar det synen och risken är stor att synförlkusten är kronisk.
MS
En del får tillbaka synen efter ett par månader, men andra blir inte av med sin dimsyn.
MS kan även ge en symptom kallat nystagmus. Ögonen gör då ofrivilliga rörelser och kommer normalt av en inflammation i hjärnstammen.
Anemi
Förhöjd risk för hudcancer
Sjukdomen kan sprida sig till andra delar av kroppen, men sällan till det andra ögat.
Den som drabbas av ögonmelanom kan uppleva blitar i synfältets periferi eller ett minskat synfält. Ser du en gråaktig eller mörk skugga i synfältets utkant bör du söka akut vård. Symptomen för ögonemelanom påminner om symptom vid näthinneavlossning.