Går du omkring med ögon som svider, irriterar, känns grusiga eller tårar sig så är du inte ensam. Men bara för att många har samma problem är det inte okej för dig.

Med en stigande ålder är det många som upplever ögonen som allt med obekväma. Medelåldern på dom drabbade sjunker dessutom, till stor det på grund av allt mer tid framför skärmar.

“Äsch, det är något man får leva med”, är en rätt vanlig inställning. Eftersom vi jobbar på en ögonklinik så är det rätt naturligt att börja prata ögon med folk. Många tycker att lite torra ögon kan vara okej. Så länge det är uthärdligt. Varför det är så kommer in på lite mer strax. 

Men det ringer också många till kliniken som faktiskt inte riktigt står ut. Det rinner, svider eller bränner så att vardagen blir riktigt jobbig. Ofta har dom varit i kontakt med vården. Inte sällan träffat flera läkare och gjort flera försök att få bukt med besvären.

För dom personerna känns det inte alls okej, men dom får aldrig någon långsikt hjälp med sina problem. Kanske rekommendationer om att använda ögondroppar och en salva för dom akuta problemen, som efter ett tag kommer tillbaka.

Förhoppningsvis är det ingen vårdgivare som tyckt att torra ögon är okej, men det är knappast ett problem som prioriteras i vården och väldigt få går på djupet för att det verkligen hitta en lösning.

Alla har en drabbad i sin närhet

Väldigt många har torra ögon. Det beror lite på hur man räknar, men åtminstone var fjärde svensk har det och då allra främst äldre. Därför kan dom allra flesta relatera till problemen. Ofta eftersom man själv har problem, men annars har man nästan alltid en partner eller en nära bekant som besväras av sina ögon på olika sätt.

Känner du ingen själv som pratar om sina torra ögon, så fråga. Det finns säkert fler än du tror runt omkring dig som egentligen inte tycker att det är okej, men lider i det tysta i större eller mindre grad.

Med stigande ålder så förändras synen och ögat. Förändringarna kommer framför allt efter 50 år och det är en ofrånkomlig process. Mörkerseendet blir sämre, pupillen mindre och linsen blir grumligare.

Samtidigt börjar sjukdomarna komma i högre grad. Många av sjukdomarna kommer smygande och det kan ta 20 år för grön starr att utvecklas tills du märker av symptomen. Grå starr gör linsen grumlig och gör att du ser allt sämre tills det måste opereras.

Tyvärr ser många det som en del av livet att ögonen blir sämre, vilket visserligen är sant, men bara delvis.

Synen och ögat förändras efter 50

Det händer mycket i ögat över åren. Från 40-års åldern får man svårt att läsa på nära håll. Efter fyllda 50 går det lite snabbare. Mörkerseendet blir sämre, pupillen mindre och linsen blir grumligare.

Det är också då sjukdomarna börjar bli vanligare. Dom flesta drabbas för eller senare av grå starr som gör linsen grumlig. Du ser allt sämre tills det blir dags för en operation.

Ofta tar förändringarna tid och man hinner anpassa sig till besvären, lär sig att hantera det och tar det hela med jämnmod.

Mycket går att sortera in under är torra ögon. Men det är inte alltid man väljer att anpassa sig till besvären, det handlar många gånger om att det är svårt att få hjälp även för den som söker den.

Torra ögon är inte enkelt

Det är nämligen långt ifrån enkelt med torra ögon, varken att drabbas eller göra något åt det. Dom bakomliggande orsakerna är många och därmed finns det inga standardlösningar.

Däremot beror inte ögon som svider, bränner, grusar sig eller rinner på stigande ålder, även om risken att drabbas ökar med åldern. Åldern går nämligen inte att göra någonting åt, men det går att behandla torra ögon.

Torra ögon har förenklat har sin grund i att det är något fel med ögats yttre delar och att det är problem med tårfilmen.

Att det är ett komplext problem innebär att det tar tid att utreda och kräver kunskap för att hitta bakomliggande orsaker. Man blir inte blind och det påverkar inte alltid synen så allvarligt.

Problem är ofta kroniska, vilket innebär en gradvis försämring om man inte får rätt behandling. Och rätt behandling kräver en diagnos, som i sin tur kräver en kunnig ögonläkare.

Ögondroppar är som en tablett mot huvudvärk

Många med torra ögon hamnar i något skede hos en optiker eller hos apotekspersonal som rekommenderar ögondroppar. Andra kommer så långt att dom träffar en ögonläkare,

Men det är ungefär som att ordinera värktabletter. Det lindrar för stunden. Men om värken inte släpper är det en bra idé att ta reda på vad som orsakar den. Att gå och ta värktabletter resten av livet är knappast okej.

Ring oss och boka en tid hos en ögonläkare som är specialist på just torra ögon för att det ska bli bättre.

Torra ögon är nämligen inte okej!

Translate »